Nijmeegse Cultuurprijzen voor striptekenaar en illustrator

De Karel de Grote Oeuvreprijs 2016 en de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen zijn op voordracht van de adviescommissie Cultuurprijzen toegekend aan de striptekenaar Mark Retera en de illustrator Esther Aarts. De prijzen worden uitgereikt op 9 september 2016 tijdens het internationale Big Draw tekenfestival dat van 8-10 september in Nijmegen plaatsvindt.

Het college van burgemeester en wethouders kent iedere vier jaar de Karel de Grote Oeuvreprijs en iedere twee jaar de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen toe. De prijzen bestaan uit een geldbedrag, oorkonde en een beeld. De laatste winnaar van de Karel de Grote Oeuvreprijs was architect Paul van Hontem. Schrijfster Hanneke Hendrix won in 2014 de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen.

Mark Retera

Mark Retera is al ruim 25 jaar de man achter de succesvolle strip Dirkjan, die in 1989 aan de KUN/RU werd geboren, maar sindsdien in talloze nationale dag-, week- en maandbladen podium vindt, waaronder dagblad De Gelderlander. Sinds 2015 jaar wordt DirkJan ook in het Frans uitgegeven. Dirkjan is een slungelige betweterige eeuwige student die het voortdurend te stellen heeft met vrouwen, pizzakoeriers, kabouters en zijn ergste vijand, zichzelf.

Retera studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en cognitiewetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen voordat hij professioneel tekenaar werd. Retera debuteerde in 1985 met de serie ‘Aksieburo Ket’ in het tijdschrift ‘Lekker Prakken’. Retera noemt Gary Larson als degene die hem het meest heeft beïnvloed. In 2001 won hij de Dirk Wiardaprijs (prijs genoemd naar de bekende illustrator en tekenaar (1943-1999) en in 2004 won hij de Stripschapprijs,  de enige oeuvreprijs voor stripmakers in Nederland die eerder werd uitgereikt aan onder meer Maarten Toonder, Peter van Straaten en Jan Kruis. Retera woont en werkt sinds het begin van zijn tekenloopbaan in Nijmegen.

Esther Aarts

Esther Aarts is een illustrator wiens werk zowel qua beeldtaal/stijl als onderwerp humoristisch is, herkenbaar met soepele lijnen en mooi gebruik van vlakken en restruimte. Voor nationale en internationale opdrachtgevers maakt ze beeld dat de spijker op zijn kop slaat, en als vrij werk maakt ze humoristische observaties van dingen in het dagelijks leven en prints met prachtig handgetekende letters.

Aanvankelijk was zij werkzaam als deejay (DJ Esta) bij Doornroosje en kwam daar in aanraking met de wereld van de illustratie. Haar werken worden sinds 5 jaar in Nederland, Duitsland en België geëxposeerd. Esther Aarts ziet de waan van de dag als haar speelveld. Haar inspiratie haalt zij uit mensen en hun poging zich een houding te geven. In haar werk steekt zij graag op lichtvoetige wijze de draak met alledaagse dingen. Aarts werkt en experimenteert met verschillende druktechnieken. Haar werken kenmerken zich door eenvoud, speelse vormen en heldere kleuren.

Werk van Aarts is opgenomen in “De Verbeelders – Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw” van prof dr Saskia de Bod, uitgegeven door Uitgeverij Vantilt  (2014). Bovendien werd haar werk in 2015 geselecteerd als een van de 24 beste bijdragen van het academische jaar van de School of Visual Arts in New York en op 28 februari 2015 werd een tekening van haar gepubliceerd in de New York Times Sunday Reviews. Esther Aarts is één van de ambassadeurs van ‘Made in Nijmegen’, een platform waar Nijmeegse kunstenaars in beeld komen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.