Tijdens de vierendertigste editie van De Dag van het Levenslied, op 8 mei in het Valkhof park te Nijmegen, wordt voor het eerst samengewerkt met een kunstenaar. De kunst wordt speciaal voor het festival gemaakt, deels ter plekke, en is gebaseerd op het levenslied.

Onder meer worden als aankleding van het festival grote vierkanten banners opgehangen, in Delfts Blauw-stijl, als ware het een moderne smartlap. De spreuken op de banners zijn citaten uit liedjes die in ons collectief geheugen zijn gegraveerd, en zijn op Facebook door liefhebbers van het festival aangedragen. Bezoekers van het festival kunnen zich tijdelijk laten tatoeëren met namen van de hoofdrol- en bijrollenspelers in de Nederlandstalige muziek (van pappie tot kleine jodeljongen, van Manuela tot Boer Harms) en op T-shirts worden live tijdens het festival zeefdrukken gemaakt die refereren aan lief en leed uit het smartlappengenre.

Verder zijn er onder meer verschillende fotomomenten tijdens De dag van het levenslied, los naar de fotoborden bekend van toeristische trekpleisters, waar je je hoofd doorheen moet steken om eruit te zien als Spaanse danseres of Zeeuws meisje. Zo kunnen bezoekers zich als Bonnie St. Claire in haar hoogtijdagen laten fotograferen – want: zijn we niet allemaal een beetje Bonnie – of als overleden levensliedlegende zoals Armand of de Zangeres Zonder Naam. De kunstenaar die voor het smartlappenfestival is uitgenodigd is Lukas Julius Keijser.

Lukas (1973) is opgegroeid in Nijmegen en was erbij, toen de eerste editie van De Dag van het Levenslied plaatsvond in Het Steigertheater. In de jaren negentig studeerde hij in Amsterdam Nederlands en koos als afstudeerthema ‘camp’ in de Nederlandse literatuur. Daarna werkte hij tien jaar als journalist. Later studeerde hij beeldende kunst aan de Rietveld Academie in Amsterdam, een studie die hij in 2011 afrondde aan de Universität der Künste in Berlijn. Lukas Julius Keijser werkt veel met zeefdruk, in samenhang met performance en tekst.

Vaak thematiseert hij de grens tussen kunst en niet-kunst. De kunstenaar woont in Berlijn. Zijn moeder heeft al sinds 1998 het nummer ‘Annie hou jij me tassie even vast’ in haar hoofd. Hijzelf heeft vooral last van ‘Joep Meloen’ van Andre van Duin. Meer info: www.lukasjulius.nl & www.dedagvanhetlevenslied.nl.

Foto gemaakt door: Lukas Julius Keijser