Op zondag 17 april wordt het monument bij het Vierdaagsebos in Elst ‘uitgepakt’ door kinderen die in 2016 voor het eerst de Vierdaagse lopen. In het jubileumjaar symboliseren de kinderen de bloeiende toekomst van het honderdjarig evenement – net als het Vierdaagsebos zelf.

Het Vierdaagsebos ligt aan de route van de eerste wandeldag van de Vierdaagse, in Park Lingezegen bij Elst. Het bos, bijna drie hectare groot, vormt  een groene afscherming van de snelweg A325. Ook op de andere drie wandeldagen zijn de afgelopen jaren ‘groene’ projecten langs de Vierdaagseroute aangelegd.

Ter gelegenheid van de onthulling van het monument bij het Vierdaagsebos (12 meter breed, 2 meter hoog) kan iedereen op zondag 17 april meedoen met de Vierdaagsebos Wandeltocht. Er zijn vier parcoursen door verschillende landschappen in Park Lingezegen. De wandelingen zijn 5, 7, 13 of 15 kilometer lang. Combineren is makkelijk, omdat de vier tochten op hetzelfde punt starten en eindigen. De verschillende lengtes maken de Vierdaagsebos Wandeltocht zowel voor gezinnen als voor ervaren Vierdaagselopers een leuke uitdaging.

Allerjongste wandelaar

Kindercorrespondent Tako Rietveld grijpt de Vierdaagsebos Wandeltocht aan om de rol van kinderen in de Vierdaagse zichtbaar te maken. Tako: “Het is een enorme prestatie als kinderen van 11 of 12 jaar oud vier dagen op rij maar liefst 30 kilometer wandelen. Dat wordt een beetje onderbelicht tussen al die grote mensen. Aan de komende Vierdaagse doen meer dan vijfhonderd kinderen met geboortejaar 2004 mee! Omdat kinderen eigenlijk de toekomst zijn van elk evenement, vind ik het heel toepasselijk dat het monument bij het Vierdaagsebos wordt onthuld door de allerjongste wandelaar van de 100ste Vierdaagse.”

Op 17 april wordt het enorme monument in alle vroegte ingepakt in de Vierdaagsekleuren oranje en groen. Om elf uur knippen de burgemeesters van Lingewaard en Overbetuwe de verpakking open. De jongste Vierdaagsewandelaar onthult dan samen met andere Vierdaagsewandelaartjes het naambord. Daarna starten de kinderen samen met de Kindercorrespondent hun wandeltraining. Onderweg wil Tako Rietveld de verhalen van de kinderen vastleggen: wat vinden zij van wandelen, van de natuur en van de Vierdaagse?

Deelnemers aan de Vierdaagsebos Wandeltocht kunnen starten tussen 8:00 uur en 16:00 uur. Het inschrijfpunt is naast het bos, op de kruising van de Breedlersestraat met het RijnWaalpad in Elst. Gratis parkeren kan bij Intratuin Elst, op vijf wandelminuten afstand van het inschrijfpunt. Deelname kost €2,50 per volwassene, kinderen betalen €1,00. KWBN-leden krijgen op vertoon van hun lidmaatschapspas €1,00 korting.