In de meimaand staan we stil bij ingrijpende periodes in de recente geschiedenis. Herinneringen aan mensen die zich inzetten voor de vrijheid en de toekomst van ons land, van de Nederlanders of van volkeren waarmee wij ons verbonden voelen. In dit kader brengt het Projectkoor Gelderland, samen met het Zuid-Nederlands Concert Koor en het SymfonieOrkest Nijmegen een programma waaruit de verbondenheid van mensen spreekt. Hartenbanden, die door alle wisselvalligheden heen gaan, over grenzen van tijd en afstand heen. En de troost die we in muziek kunnen vinden, die toegang geeft tot een andere wereld of daaruit lijkt voort te komen.

Dit programma gaat op de avond van de Nationale Dodenherdenking in het Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen in première. Een jaarlijks terugkerend evenement waarmee het Nijmeegse Comité 4&5 mei de herdenking een bijzonder karakter geeft. Ze beschouwen het als een bijzondere eer om op zo’n betekenisvol moment op een van de mooiste concertlocaties in Nederland te mogen optreden.

Verbondenheid in muziek

Twee indrukwekkende werken in dit project: het ingetogen Stabat Mater van Francis Poulenc en de intrigerende Enigma Variationsvan Edward Elgar. Poulenc schreef het Stabat Mater ter nagedachtenis aan zijn vriend Christian Bérard, een kunstschilder en kostuum-ontwerper in Parijs. Hij voltooide het werk in twee weken en koos in plaats van een Requiem voor de Maria-hymne, omdat hem dat direct herinnerde aan zijn religieuze ervaringen in Rocamadour tegenover de Vierge noire. Elgar wilde in een groot werk zijn intieme vriendenkring portretteren, en verbond ze aan elkaar met één thema en 14 variaties. Twee indrukwekkende composities die levenslange vriendschap tussen mensen als inspiratie en leidraad hebben. Zo’n programma is een kolfje naar de hand van dirigent Frans-Aert Burghgraef en ze zijn heel gelukkig dat ze hem voor dit project hebben kunnen engageren. Kom dat mee beleven in de Vereeniging in Nijmegen op 4 mei (21.00 uur)