Zaterdagmiddag 23 april is buurtcentrum de Klif in Nijmegen Noord gastheer van de Giro Fietscampus. De Giro Fietscampus is een ideaal uitje voor het hele gezin. Naast interessante lezingen van wetenschappers van de Radboud Universiteit wordt in samenwerking met stichting CominBeeld een racedemonstratie gegeven voor kinderen met een handicap.

Met speciale racerunners (zie foto) en handbikes, kunnen kinderen met en zonder een handicap op een spannende manier samen fietsen. Ook verzorgt de GGD diverse proefjes en experimenten rondom het fietsen en wordt buiten in een hout gestookte over gratis roze pizza’s gebakken voor de bezoekers. Publiek is welkom om de kinderen aan te moedigen, experimenten te doen, pizza’s te proeven of om te luisteren naar de lezingen.

Volg een lezing over de historie van het fietsen in Nijmegen of over de kunst van het fietsen

Waar was de eerste fietsbaan in Nijmegen? Hoeveel fietsclubs waren er zo’n tachtig jaar geleden? Wie was de eerste Nijmeegse wielerheld? Historica Marjet Derks van de Radboud Universiteit geeft je antwoorden op deze en andere vragen rondom Nijmegen als fietstad. Het tweede college wordt verzorgd door Bert Steenbergen van de Radboud Universiteit. Hij legt met behulp van alledaagse voorbeelden uit hoe we motorische vaardigheden leren en wat er voor nodig is om het fietsen onder de knie te krijgen.

Racedemonstratie voor kinderen met een handicap

Speciaal voor kinderen met en zonder een handicap wordt tijdens de Giro Fiets Campus een racedemonstratie gehouden rondom buurcentrum de Klif. Deze kinderen maken gebruik van een speciale aangepaste fiets waar kinderen met een beperking staand of zittend in kunnen bewegen. Deze racerunners en handbikes lenen zich perfect voor het afleggen van een parcours. Met behulp van een camera op het stuur wordt er gefilmd door de renners zelf om later een eigen reportage te maken voor het delen van de ervaringen met anderen.

Proef de roze pizza of doe mee met de GGD fietsexperimenten

Ook de Gelderse GGD’s doen mee aan de Giro Fietscampus. Op de Fietscampus laat de GGD zien hoe belangrijk het is om te bewegen en wat de voordelen zijn van fietsen versus autorijden. Daarnaast is er een hout gestookte oven waar gratis roze pizza’s worden uitgedeeld onder de bezoekers.

Beleef de Giro bij jou in de wijk

Doel van de Giro Fietscampus is het delen van kennis rondom het thema fietsen. Maar natuurlijk ook om zo de inwoners van Gelderland enthousiast te maken voor de start van de Giro d‘Italia in onze eigen regio! De Giro Fietscampus vinden plaats in zes Gelderse steden. Meestal op zaterdagmiddag van 13.00 uur – 16.00 uur. HAN-studenten nemen de organisatie van de middagen op zich. Zie voor meer informatie www.ru.nl en Facebook.