Met het vakantieseizoen weer voor de deur werkt de Bibliotheek Gelderland Zuid samen met Alliance Française. Martin de Haan, vertaler en auteur van “Aan de rand van de wereld: Michel Houellebecq”, is op 10 mei om 20:00 uur te gast. Hij neemt ons mee in het werk en het leven van de excentrieke Michel Houellebecq.

Michel Houellebecq (1956) laat niemand koud. Door de een wordt hij uitgefloten, door de ander toegejuicht. Maar wat weten we eigenlijk van die excentrieke man en zijn werk? Is hij echt zo cynisch en nihilistisch als vaak wordt beweerd, of moeten we zijn romans juist lezen als een noodroep in tijden van liefdeloosheid? Zijn vaste vertaler, Martin de Haan, durft die laatste stelling aan en zal een wat ongewoon portret van de schrijver schetsen: als een romanticus pur sang.

Michel Houellebecq kende een turbulente jeugd waarin hij door zijn ouders werd verwaarloosd. Hij werd opgevoed door zijn grootmoeder. In 1980 behaalde hij zijn diploma tot landbouwingenieur. Daarnaast moest hij in het verleden regelmatig voor psychiatrische problemen worden behandeld.

Zijn eerste boek publiceerde hij in 1985; een biografie van Howard P. Lovecraft met de titel Contre le monde, contre la vie (‘Tegen de wereld, tegen het leven’). Het eerste literaire werk was de novelle Extension du domaine de la lutte (‘De wereld als markt en strijd’) uit 1994. De nieuwste roman Soumission (‘Onderworpen’) uit 2015 deed een hoop stof opwaaien, vooral omdat het uitkwam op de dag dat de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs plaatsvonden. In het boek speelt de verlepte academicus François de hoofdrol in een Islamitisch Frankrijk.

  • Locatie: De Bibliotheek De Mariënburg
  • Datum: Dinsdag 10 mei
  • Tijd: 20:00 uur – 22:00 uur
  • Prijs: Leden van de Bibliotheek, Alliance Française-leden en studenten: €7,50, overige bezoekers €10,-