Op donderdag 31 maart zijn in aanwezigheid van wethouder Harriet Tiemens, diverse duurzame Dar-voertuigen officieel in gebruik genomen. De wethouder reed een rit mee in een CNG-voertuig (aardgas onder druk) en maakte kennis met een elektrische veegvuiltransportwagen. Met de komst van duurzame inzamelvoertuigen, laten de gemeente Nijmegen en Dar zien, dat voor hen ook op dit gebied duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Rit met duurzaam inzamelvoertuig
Op donderdagmiddag 31 maart werd wethouder Harriet Tiemens door Dar-medewerker Jeroen Ophuizen opgehaald bij het stadhuis voor een rit in een nieuw duurzaam Dar-voertuig (CNG/aardgas onder druk). Tijdens de rit kreeg ze uitleg over het voertuig en ervoer ze hoe het is om een duurzaam voertuig te rijden en wat het voertuig juist zo duurzaam maakt. De rit eindigde in het  groene Goffertpark, waar Dar-medewerkers Peter Dekkers en Harm Hendriksen uitleg gaven over een elektrische veegvuil transportwagen (VVT).

Primeur
Dar zet al langer duurzame voertuigen in die op groen-gas kunnen rijden. Het groene-gas wordt geproduceerd uit het GFT dat in de regio wordt ingezameld. Met de aanschaf van twee CNG-inzamelvoertuigen van Volvo heeft Dar de primeur in Europa. Met deze voertuigen wordt de milieubelasting aanzienlijk minder omdat groen-gas voornamelijk bestaat uit methaan, dat reukloos is bij verbranding en zeer lage concentraties schadelijke deeltjes bevat. Directeur Dar, Pieter-Balth Linders: “Dar heeft gekozen voor de inzet van deze voertuigen omdat het aansluit bij onze missie. In onze missie staat dat wij de regio Nijmegen, de schoonste regio van Nederland willen maken door het uitstekend uitvoeren van afvaltaken, reiniging en beheer van de openbare ruimte. Dit doen we maatschappelijk verantwoord samen met betrokken gemeenten, medewerkers, partners en inwoners.

De inzet van duurzame voertuigen sluit ook aan op de gedachtegang van de gemeente Nijmegen. Wethouder Harriet Tiemens: “Om op langere termijn als stad volledig duurzaam te kunnen zijn, is het belangrijk de komende jaren duurzaamheid te verankeren op alle beleidsterreinen. Dit betekent ook dat we werken aan duurzame mobiliteit en het gebruik van schone brandstoffen.”

Dubbel duurzaam
Één van de CNG-voertuigen rijdt niet alleen op groen-gas onder druk, maar het heeft ook twee compartimenten. Dit betekent dat het voertuig twee afvalsoorten tegelijk kan inzamelen en deze afvalsoorten in het voertuig ook gescheiden houdt. Denk hierbij aan het tegelijk inzamelen van restafvalzakken en plastic+. Tot slot maken deze voertuigen minder geluid en zijn ze ook schoner. Dit is prettig voor inwoners, maar natuurlijk ook voor medewerkers.

Toekomst
Met de aanschaf van de CNG-voertuigen en elektrische veegvuil transportwagens, hebben de gemeente Nijmegen en Dar een nieuwe stap gezet in de goede richting. In de toekomst volgt er waarschijnlijk meer. Dar schaft elektrische bosmaaiers aan en kijkt naar het gebruik van elektrische bladblazers. Met de elektrische bladblazers is tijdens de Vierdaagse 2015 ook al een proef gedaan.

Meer informatie: www.dar.nl en www.nijmegen.nl.