In Taipei (Taiwan) hebben burgemeester Herman Kaiser van Arnhem en plaatsvervangend burgemeester voor Nijmegen Harriët Tiemens officieel de sculptuur in ontvangst genomen die hoort bij de opvolgende locatie voor Velo-city, de grootste fiets-conferentie ter wereld.

Met het ontvangen van de Velo-city sculptuur van Manfred Neun, voorzitter van de European Cyclists’ Federation is de Regio Arnhem Nijmegen nu officieel locatie in 2017 voor dit grootste fiets-infrastructuur congres ter wereld. Van 13 tot en met 16 juni 2017 zullen naar verwachting tussen 1.500 en 1.750 deelnemers uit zo’n 80 landen dit congres met de bijbehorende Expo bijwonen. Het congres biedt naast kennisdeling ruimte aan bedrijven, kennisinstellingen en overheden om te laten zien wat er op het gebied van fiets gedaan wordt in de regio.

Hiermee willen de steden de regio en Nederland internationaal nog meer op de kaart zetten als fietsland nummer één. Naast het congres wordt voor de deelnemers een gevarieerd programma samengesteld waarin zij kennis maken met alles wat Nederland en de Regio Arnhem Nijmegen te bieden hebben op gebied van fietsen. Denk daarbij aan toertochten, bezoeken aan bijzondere projecten en de regionale toeristische attracties.

The Freedom of Cycling
Het is gebruikelijk dat steden die zich kandidaat stellen als organisator van Velo-city een thema kiezen. Arnhem en Nijmegen hebben gekozen voor ‘the Freedom of Cycling’. Hiermee verwijzen de gemeenten naar het oorlogsverleden van beide steden, waarbij vrijheid uiteindelijk heeft overwonnen. Vrijheid is daarmee hoog in het vaandel komen te staan. Fietsen symboliseert volgens de gemeenten deze vrijheid, als de ultieme manier om je zonder restricties, in vrijheid, te kunnen verplaatsen.

Het organiseren van een dergelijk congres kost de nodige voorbereiding. “Maar daar krijgen we ook veel voor terug”, laat Herman Kaiser weten. “De organisatie van het congres biedt kansen om onze regio internationaal op de kaart te zetten. Als fietsregio en als regio waarin we vooruitlopen op gebied van energie en milieutechnologie. De wereldwijde vraag om onze steden van schonere lucht te voorzien, interesseert mij bovendien. Fietsen draagt daaraan bij en is dus een van de oplossingen. Het gaat om de vrijheid om schone lucht te kunnen ademen.”

Arnhem-Nijmegen als fietsregio
Arnhem en Nijmegen trekken hebben zich met nadruk als fietsregio kandidaat gesteld. Harriët Tiemens: “In onze dichtbevolkte regio moeten we goed samenwerken als het gaat om  bereikbaarheid, luchtkwaliteit en gezondheid. De fiets speelt daarin een heel belangrijke rol. Daarom investeren Arnhem en Nijmegen samen met onder meer de provincie in voorzieningen als snelfietsroutes en innovatieve fietsparkeervoorzieningen. Het gezamenlijk organiseren van Velo-city is een mooie manier te laten zien waar we mee bezig zijn. Omgekeerd kan het internationale congres ons ook de innovatieve ideeën uit de rest van de wereld brengen.”

Velo-city
Velo-city ontstond in 1980 in Bremen en werd aanvankelijk alleen in Europa gehouden. Sinds 2010 is het een  wereldwijde conferentie, die als doel heeft structurele wereldwijde spreiding van kennis over fietsen en fietsgebruik te garanderen en te stimuleren. De Regio Arnhem Nijmegen is trots op het binnenhalen van Velo-city 2017 en is in zeer goed gezelschap met deze conferentie, want de vorige Velo-city conferenties vonden onder andere plaats in Wenen (2013), Adelaide (2014), Nantes(2015) en Taipei (2016). Na Arnhem-Nijmegen zal Rio de Janeiro de volgende gastheer zijn. Kijk voor meer informatie op de website: www.velo-city2017.com.