Ruim 30 koorleden, 8 solisten, 2 acteurs en een ad hoc orkest zullen in maart onder leiding van de jonge en veelbelovende dirigent Mark Walter en regisseur Godfried Beumers de beroemde opera DIDO AND AENEAS van Henry Purcell in De Lindenberg ten gehore brengen.

Het Nijmeegs Opera en Operette Gezelschap heeft sinds 1953 diverse producties, niet alleen opera en operette, uitgevoerd. In 2014 maakte het koor in de Nijmeegse Schouwburg indruk met de bijzondere muziektheaterproductie “Ben je thuis voor het donker?”. Het zal zeker iets unieks worden want regisseur Godfried Beumers heeft er zijn tanden in gezet. Over het verhaal: Het lukt Dido, koningin-weduwe van Carthago, maar niet om de aanvankelijke bloei van haar stad te handhaven.

De meeste mannen zijn weggetrokken om elders oorlog te voeren. Jonge vrouwen zijn hen nagereisd. Alleen de ouderen en zwakkeren bleven achter. Zal de komst van een mogelijke echtgenoot, de held Aeneas, de stad redden, of  zullen duistere krachten de stad vernietigen? En welke rol speelt de naamloze zoon van Dido’s voedster en raadgeefster? Meer informatie vind u op de website: www.dido-noog.nl.

Wie is regisseur Godfried Beumers?

Ooit begonnen als poppenspeler, ontwikkelde hij zich uiterst veelzijdig: acteur, tekstschrijver, vormgever, verteller en regisseur. Beumers verdiepte zich intensief in het gebruik van theatermaskers, regisseerde stukken van bijvoorbeeld Brecht, Claus, en Beckett, terwijl hij opera’s van bijvoorbeeld Britten, Stravinsky en Weill op eigenzinnige wijze benaderde. De regisseur aan het woord: ‘Purcell’s DIDO AND AENEAS stond al dertig jaar op mijn verlanglijstje toen bleek dat het Nijmeegs Operette Opera Gezelschap (NOOG) het ging uitvoeren. Wat een kans!’

Waarom Purcell?

‘Allereerst, de muziek is fenomenaal. Genoeg materiaal voor een avondvullende opera. Het werk zelf duurt oorspronkelijk bijna een uur, een mooi te behappen lengte voor een amateurgezelschap. Intussen gebeurt er zoveel: ontluikende liefde, overgave, verraad, vertrek en dood.’

Een prachtklus dus?

‘Een forse uitdaging: hoe gebruiken we de theatrale en zang-technische mogelijkheden en beperkingen van voornamelijk amateurs? En hoe vertellen we een oud verhaal met zicht op de wereld van nu?’

Over de dirigent

Mark Walter studeert dit studiejaar af aan het Conservatorium in Utrecht, als pianist en koordirigent, bij Sebastian Colombo en Rob Vermeulen. Twee jaar geleden kwam hij bij het NOOG als repetitor bij de opera ‘Ben je thuis voor het donker’. Hij was aangenaam verrast toen zij hem vroegen om de opera ‘Dido and Aeneas’ van Purcell met hun te gaan uitvoeren. Dit werk is een van de meest geliefde opera’s uit de barok, en het is een feest om er aan te werken. Het Engels, het liefdesverhaal, de muziek zelf, het zit prachtig in elkaar. Dat, samen met de gedrevenheid van het koor, zal zorgen voor een hele mooie uitvoering.

Foto gemaakt door: Willy Cremers