Tijdens de provinciale viering van de nationale Boomfeestdag op woensdag 16 maart, plantten de leerlingen van de groepen 5 en 6 van basisschool de Triangel, samen met de commissaris van de Koning Clemens Cornielje, burgemeester Carol van Eert en wethouder Piet de Klein, 21 iepen aan de Tempelstraat in Beuningen. Hiermee dragen zij bij aan de aanplant van 300 bomen in de gemeente Beuningen.

Door het planten van een eigen boom op de jaarlijkse boomfeestdag worden de 65 kinderen van de Triangel direct bij de natuur betrokken. Hiermee leren ze dat ze zelf een bijdrage kunnen, maar ook moeten, leveren aan het gezond houden van die natuur en dus het klimaat. Als bedankje ontvingen de kinderen een speciaal certificaat, houten sleutelhanger en boomfeestdag t-shirt.

Beuningen accentgemeente

Jaarlijks kiest elke provincie een accentgemeente voor de Boomfeestdag. Dit jaar is dat Beuningen. Ook omdat het dorp meedoet aan de nationale groenwedstrijd Entente Florale. Zij maakt hiermee kans op de titel ‘Groenste dorp van Nederland’. Tijdens de speciale provinciale viering ontving Beuningen de commissaris van de Koning Clemens Cornielje als eregast. Cornielje nam, net als burgemeester en wethouder, een tinnen ‘plantertje’ in ontvangst als herinnering aan deze speciale Boomfeestdag.

Leren over bomen

Vooraf aan het planten volgden de leerlingen in de klas een les over bomen, natuur en klimaat. Tijdens het planten werden samen met de bomen ook regenwormen in de grond geplaatst. Deze wormen zijn goed voor het bodemleven en dus de leefbaarheid van de nieuwe bomen.

Vervanging bomen in de gemeente Beuningen

De herplant aan de Tempelstraat is onderdeel van de kap en plant van honderden bomen in de gemeente Beuningen. De vervanging is nodig omdat bestaande bomen bij harde wind of storm veel takken verliezen en soms zelfs omvallen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, worden deze bomen dus gekapt en (deels) vervangen.

Foto gemaakt door Ger Loeffen.