Op vrijdag 18 maart 2016 van 14.00 uur – 16.00 uur geeft Bert Bloo (bestuurslid van STIENEO / stichting industreel erfgoed Nijmegen en omgeving) een lezing. Hij vertelt aan de hand van beeldmateriaal over de industrie in Nijmegen van vroeger en nu. Stel u zou een wandeling maken door het Nijmegen van de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw. Wat zou u dan zien? In ieder geval veel meer fabrieken dan nu. Zo was er bijvoorbeeld chocoladefabriek Van Dungen, beroemd om zijn rumbonen.

Vanaf de Graafseweg zou u waspoederfabriek Dobbelman zien, bekend vanwege de Castellakopjes op de verpakking, die je kon sparen. U zou wandelen langs verschillende schoenfabrieken zoals NIMCO Robinson en Swift, en apparatenfabriek A.S.W.  En niet te vergeten gloeilampenfabriek Splendor, deegwarenfabriek Honig met de beroemde elleboogjesmacaroni, en onder andere kunstzijdespinnerij NYMA.

Nijmegen nu

Opnieuw loopt u door Nijmegen, deze keer anno nu. Op uw tocht komt u fabrieksgebouwen van vroeger tegen, maar nu met een andere functie. Maar ook hedendaagse, moderne bedrijven als Alewijnse elektrotechnische systemen, Smit Transformatoren en De Boer Machines voor vooral de baksteenindustrie. Allemaal met stevige wortels in het verleden. Samen met de fabrieken van toen bepalen zij en andere bedrijven nu het gezicht van industriestad Nijmegen.

De fabrieksgebouwen en producten als chocolade, zeep, geijsers, transformatoren enzovoort vertellen ons, mét de verhalen van (oud-)medewerkers, iets over de geschiedenis en de identiteit van de stad. We moeten er voor zorgen dat we die erfenis behouden omdat ze bijdraagt aan wat Nijmegen nu is. Ze geeft de stad kleur en maakt haar economisch en cultureel aantrekkelijk.