Inwoners uit de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen kunnen tijdens de Landelijke Compostdag op zaterdag 19 maart op een aantal locaties gratis losse compost afhalen. Vanaf maandag 21 maart kunnen inwoners compostzakken (maximaal 2 zakken per bezoeker) afhalen bij de gemeentewerf of milieustraat zolang de voorraad strekt.

Losse compost bij ARN en milieustraten in Berg en Dal op zaterdag 19 maart

Op zaterdag 19 maart stelt ARN in Weurt van 09.00 uur tot 13.00 uur haar poorten open voor iedereen die losse compost wil afhalen (geen compostzakken). Inwoners kunnen met een aanhangwagen terecht. Alleen inwoners uit de gemeente Berg en Dal kunnen ook losse compost afhalen op de milieustraten in Berg en Dal: milieustraat Millingen aan de Rijn (Firma Daamen) en milieustraat Groesbeek (Van Kesteren) De losse compost is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Gratis compostzakken afhalen vanaf maandag 21 maart

Aansluitend op de Landelijke Compostdag stellen de gemeenten, ARN en Dar vanaf maandag 21 maart gratis compostzakken beschikbaar om inwoners te bedanken voor het scheiden van hun groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Vanaf dan kunnen bezoekers tijdens de reguliere openingstijden op gemeentewerven en milieustraten in de regio compostzakken afhalen. Hierbij geldt maximaal twee compostzakken per bezoeker en op = op. Let op: de afhaallocaties zijn per gemeente verschillend. Alleen in de gemeente Beuningen kunnen bezoekers op de gemeentewerf terecht voor compostzakken. Kijk op www.dar.nl voor de afhaallocaties (openingstijden) en meer informatie over compost en gft-afval. 

Met hetzelfde gemak ook keukenafval in de groene bak!
Kijk! Afval=grondstof. Dat geldt ook voor keukenafval zoals etensresten, theezakjes, koffiefilters, eierschalen etc. Keukenafval mag bij het gft-afval en wordt weer gebruikt als compost of groengas. Op dit moment bieden inwoners van de regio Nijmegen gezamenlijk al ruim 38.000.000 kilo gft-afval aan. Dit is goed, maar het kan natuurlijk beter. Het keukenafval belandt nog vaak in het restafval en dat is jammer, want keukenafval is een belangrijke bron voor de productie van compost en groengas. Compost kan gebruikt worden in de tuin of op het balkon en Co2 dat vrijkomt bij vergisting, wordt gebruikt voor kassen in de tuinbouw. Groengas wordt als brandstof gebruikt voor het streekvervoer. Dit betekent dat inwoners op hun eigen gft-afval rijden als zij in de regio de bus pakken. Een unieke situatie, die ervoor pleit om het gft-afval zo gescheiden mogelijk aan te bieden.

Meer informatie of vragen?

Op www.dar.nl meer informatie over compost. Voor vragen nemen inwoners contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via 024-3716000 of via info@dar.nl.

Foto gemaakt door: Henk Baron