Dar heeft als initiatiefnemer samen met het O&O-fonds (Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van WENb) een interactieve, online veiligheidstraining ontwikkeld. Met deze training leren vrijwilligers van verenigingen hoe ze op een veilige manier papier inzamelen.

Waarom een online veiligheidstraining?

Samen met Dar zamelen circa 90 verenigingen uit de regio oud papier en karton in. Gelukkig verloopt deze inzameling in de meeste gevallen zonder problemen. Uit cijfers van de Afvalsector blijkt dat in deze sector jaarlijks nog steeds de meeste ongevallen plaatsvinden. Van letselschade door vallen (van treeplank) tot aan verkeersongevallen. Dar wil ongevallen voorkomen en vindt het belangrijk samen met verenigingen extra aandacht te besteden aan veiligheid. Veilig inzamelen staat altijd voorop. De aandeelhoudende gemeenten van Dar (Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen) vinden veiligheid van groot belang.

Inhoud online veiligheidstraining: Goed op weg

De training bestaat uit een theoriecursus, waarin de veiligheidsinstructies voor papierinzameling middels de online training worden toegelicht en getoetst. Tijdens de online veiligheidstraining volgen vrijwilligers “fictief” verschillende routes en beantwoorden ze onderweg vragen. Wat doe je bijvoorbeeld als er spelende kinderen zijn? Hoe zorg je ervoor dat je altijd in het zicht van de chauffeur blijft? Met voorbeelden uit de praktijk is de cursus herkenbaar en direct toepasbaar.

Online veiligheidstraining verplicht

Vrijwilligers van verenigingen mogen alleen papier inzamelen als zij een online veiligheidstraining succesvol hebben afgerond. Met de invoering van de papiercontainer in Heumen en Nijmegen, hebben vrijwilligers van verenigingen uit deze gemeenten vorig jaar al een online veiligheidstraining gevolgd. Deze training is verbeterd. Verenigingen uit Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen doen nu allemaal mee aan de nieuwe online veiligheidstraining Goed op weg. Naast de online veiligheidstraining is het van belang dat vrijwilligers de voorschreven persoonlijke beschermingsmiddelen dragen zoals een veiligheidshesje en de juiste schoenen. De verenigingen zijn hierover geïnformeerd.

Meer informatie of vragen?

Voor meer informatie of vragen, nemen verenigingen contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur via 024 – 371000 of info@dar.nl.