In het muZIEum in Nijmegen ervaren bezoekers dagelijks hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Tijdens het paasweekend biedt het muZIEum gratis een extra uitdaging voor haar jongste bezoekers. Van vrijdag 25 maart t/m maandag 28 maart gaan kinderen in het donker op zoek naar paaseieren. Na de donkerbeleving krijgen bezoekers een speciale bril om het ei vervolgens ‘slechtziend’ te kunnen beschilderen. Voor de gelukkige die het gouden ei vindt is er bovendien een prijs.

Speuren in het donker In de twee donkerbelevingen van het muZIEum is het aardedonker en ervaren bezoekers zelf hoe het is om blind te zijn. De rondleidingen worden gegeven door blinde en slechtziende gidsen, die onderweg hun ervaringen delen. Van 25 t/m 28 maart hebben de rondleidingen een extra dimensie: kinderen kunnen in het donker op zoek naar paaseieren. Als ze een ei vinden, mogen ze dit meenemen om na de rondleiding te beschilderen. Dit gebeurt ‘slechtziend’ en onder begeleiding van één van de medewerkers. Zo krijgen kinderen spelenderwijs nog meer inzicht in de wereld van hun blinde en slechtziende leeftijdsgenootjes.

Bezoekers die van 25 t/m 28 maart de donkerbeleving bezoeken, kunnen zonder meerprijs deelnemen aan de zoektocht en het schilderen. Het muZIEum is op Goede Vrijdag geopend van 9.30 uur tot 17.00 uur en tijdens het paasweekend van 11.00 tot 18.00 uur. Meer informatie: www.muzieum.nl. Verschillende belevingen Het muZIEum heeft twee verschillende donkerbelevingen. Daarnaast kunnen bezoekers tijdens de buitenbeleving, Expeditie ribbelroute, ervaren hoe het is om slechtziend te zijn. Het muZIEum biedt ook een chocoladeproeverij in het donker, die de overige zintuigen tijdens de paasdagen passend prikkelt.

Ook deze proeverij wordt geleid door een blinde of slechtziende gids, die bezoekers vertelt welke rol de zintuigen spelen tijdens het eten. Bezoekers ervaren zelf wat er gebeurt wanneer ze hun eten niet kunnen zien. Reserveren wordt aangeraden.