De Boekenweek 2016 vindt plaats van zaterdag 12 maart t/m zondag 20 maart 2016 en richt zich op ons buurland Duitsland, onder het motto Was ich noch zu sagen hätte. Duitsland is het land van Bach, Berlijn en Bratwurst. Van Goethe, Brecht, Schiller en Böll. Van diepgeworteld voetbalsentiment en kuilen aan het strand.

En van de Tweede Wereldoorlog. Maar onze grote buur biedt nog zoveel meer onderwerpen om over te praten, te lezen en te schrijven. Esther Gerritsen schrijft het Boekenweekgeschenk 2016 en de auteur van het Boekenweekessay is David van Reybrouck.

Zaterdag 12 maart 13.30 uur – 14.30 uur
De Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck signeert haar nieuwe verhalenbundel Gij nu. Haar succesvolle debuutroman Vele hemels boven de zevende won o.a. de NS-publieksprijs 2013 en van haar tweede boek Kom hier dat ik u kus werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

Zaterdag 12 maart 15.00 uur – 16.30 uur
Schrijfster Marlen Beek-Visser signeert haar thriller Stem!, als deelname aan een talentenjacht een obsessie wordt. Maak kennis met haar en laat Stem! signeren met een persoonlijke boodschap.

Zaterdag 19 maart 16.00 uur – 17.30 uur (Gratis entree, wel graag aanmelden)
De ‘vrolijke taalmeester’ Wim Daniëls geeft een mini-college over De tambour-maître en zijn eerdere taalboeken Mieters!, Blits! en Spijkerbalsem.

Zaterdag 19 maart 15.00 uur – 16.30 uur
Ode aan de grote Nijmeegse schrijvers Kellendonk, Bomans, Ter Balkt en Kusters. Met Joost de Vries, Jacques Vriens en Thomas Verbogt in Het Huis van de Geschiedenis, gratis entree, reserveren is verplicht via reservering@wintertuin.nl en Dekker v.d. Vegt is erbij met een boekentafel.

Zaterdag 19 maart 20.00 uur – 01.00 uur
Het Boekenbal voor Lezers in de Vereeniging en de kaartverkoop loopt o.a. via Dekker v.d. Vegt. Zij zijn erbij met een boekentafel en de aanwezige schrijvers zullen dan hun werk signeren.

Zondag 20 maart 15.00 uur – 16.00 uur (Gratis entree, wel graag aanmelden)
Een optreden van Friedrich Hlawatsch met Peter Wassenaar op contrabas en Marius Bos op piano. Friedrich zingt Die Niederlieder, vertalingen van Nederlandse liedjes in het Duits, en speelt viool. Er is een CD door hem gemaakt met o.a. Mein flaches Land, Troika en Amsterdam weint.

Gratis reizen met NS: op de laatste zondag (20/3) kan met het Boekenweekgeschenk de hele dag vrij gereisd worden met NS. Esther Gerritsen reist mee, leest voor en signeert het Boekenweekgeschenk.