Zondag 10 april 2016 is de eerste dag van de expositie ‘Besiendershuis & rivier de Waal’. Het Besiendershuis wil met een pakkende tentoonstelling, unieke filmbeelden, kaaisjouwerswandelingen en een verhalenbank, het leven rondom de Waal nu én in het verleden, verbeelden. Samen met schrijver en schipperszoon Frank Antonie van Alphen wordt de betekenis van de rivier voor Nijmegen, de stad die ooit leefde met en van de rivier leefde, tot leven gebracht. 

De geschiedenis van het Besiendershuis, de sociaal-economische geschiedenis van de benedenstad en de betekenis van rivier de Waal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Besiendershuis, gelegen tegen de Waalkade, temidden van kaalslag en twijfelachtige na-oorlogse bebouwing, is als een peilstok in het verleden. Touwslagers en schippers waren naar het zich laat aanzien, de eerste bewoners. In de tentoonstelling is een deel van deze geschiedenis gereconstrueerd.

Met Frank Antonie van Alphen kun je op sjouw door de benedenstad en ervaren hoe de kaaisjouwers de welvaart letterlijk naar de Bovenstad tilden. Aangevuld met herinneringen van oud-Nijmegenaren in de verhalenbank (oral history) zal het verhaal van de Waal opnieuw tot leven komen. Tegelijkertijd wil het huis als een magneet zijn en een aantrekkingskracht uitoefenen op iedereen die meer kan vertellen over de geschiedenis van dit deel van de stad. Wie is er in het bezit van mooi materiaal zoals films, verhalen en foto’s? Meld je aan op info@besiendershuis.com.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland. Openstelling op zondagen van 10 april – 2 oktober 2016 van 12.00 uur tot 17.00 uur, entree € 2,=, tot 12 jaar gratis. Kaaisjouwerswandeling: om 15.00 uur. Duur: 90 minuten. Meer informatie op: www.besiendershuis.com. Tickets à € 9,99 via shop.ikbenaanwezig.nl.