Op 19 maart 2016 wordt in Concertgebouw De Vereeniging de literatuur op grootste wijze gevierd met schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars, wetenschappers en natuurlijk: lezers. Naast de al eerder aangekondigde schrijvers Herman Koch, P.F. Thomése, Charlotte Mutsaerts, Esther Gerritsen en David Van Reybrouck, reizen ook onder meer Maarten van Rossem, Thomas Verbogt en Alexander Münninghoff op 19 maart af naar Nijmegen. De kaartverkoop start op 1 februari.

Het Nijmeegs Boekenfeest viert haar 10-jarig jubileum en wordt eenmalig omgedoopt tot Boekenbal voor Lezers, de landelijke afsluiting van de Boekenweek. Het thema is Duitsland, onder het motto Was ich noch zu sagen hätte. Op het programma staan talloze interviews, voordrachten, minicolleges en muziekacts. Zo gaan Herman Koch en P.F. Thomése in gesprek over Duitsland en humor, geeft Maarten van Rossem zijn kijk op Duitsland en worden onder meer Esther Gerritsen, David van Reybrouck, Charlotte Mutsaers  en Alexander Münninghoff  geïnterviewd.

Een terugkomend onderdeel is Was ich noch zu sagen hätte dauert eine Zigarette: korte intermezzo’s die even lang duren als het oproken van een sigaret, met Thomas Verbogt, Joost de Vries, Jan Roelofs, Dennis Gaens, Frouke Arns en Lotte Lentes. Aan het einde van de avond vindt Der Grosse Slamfinale plaats: Nederlandse en Duitse dichters gaan de strijd met elkaar aan.

Kan Nederland revanche nemen op 1974 of gaat Duitsland er weer met de winst vandoor? De Radboud Universiteit zorgt voor minicolleges over Duitse literatuur, Radboud Reflects laat de ontwikkelingen zien die de Duitse cultuur de afgelopen 70 jaar heeft doorgemaakt en Op Ruwe Planken brengt Prozasynchronisatie: eigen ondertiteling bij bekende filmfragmenten. Muziek is er van onder meer Öhne Umlaut en Frommermann. Vic van de Reijt en Ron Tebbens sluiten de avond knallend af met een Duitse disco.

Naast het uitgebreide avondprogramma kan het publiek dit jaar voor het eerst ook aanschuiven in de middag. In de Mariënburgkapel wordt een ode gehouden aan de grote Nijmeegse schrijvers. Joost de Vries brengt een ode aan Frans Kellendonk, Jacques Vriens aan Godfried Bomans, Frank Tazelaar aan H.H. ter Balkt en Thomas Verbogt eert Frans Kusters.

Het Boekenbal voor Lezers wordt in samenwerking met Stichting CPNB georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, Literair Productiehuis Wintertuin, de Bibliotheek Gelderland Zuid, Stadsschouwburg en De Vereeniging, Boekhandel Dekker vd Vegt, Faculteit der Letteren RU, Op Ruwe Planken en Radboud Reflects.

Boekenbal voor lezers

  • Datum: Zaterdag 19 maart 2016
  • Locatie: Concertgebouw de Vereeniging, Nijmegen
  • Aanvang: 20:00 uur, deuren open: 19:30 uur
  • Toegang: €17,50 / €15,- (biebpas) / €10,- (CJP/student)

Voorverkoop: vanaf 1 februari via obgz.nl of stadsschouwburgendevereeniging.nl of bij de kassa’s van Dekker v.d. Vegt, de Stadsschouwburg of de Bibliotheek de Mariënburg. Meer informatie: www.boekenbalvoorlezers.nl.

Middagprogramma: Ode aan de grote Nijmeegse schrijvers

  • Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Nijmegen
  • Aanvang: 15.00 uur, zaal open: 14.30 uur
  • Toegang: gratis, maar reserveren is verplicht via reservering@wintertuin.nl

Foto gemaakt door: Tessa Posthuma- de Boer