Drie historische projecten krijgen een bijdrage van de gemeente Nijmegen. Het beeld van de Kaaisjouwer op de Waalkade, het gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers van de Kapokfabriek in Bottendaal en de voorstelling Spoekie in het Besiendershuis krijgen respectievelijk 3000, 1500 en 2000 euro voor de realisatie. Een jury onder leiding van Dolly Verhoeven heeft de aanvragen beoordeeld.

Tussen 1 december 2016 en 13 januari 2016 was het mogelijk om bij de gemeente Nijmegen een voorstel in te dienen voor een project dat het Nijmeegs verleden op een bijzondere manier  verbeeldt. Projectvoorstellen maakten kans op een bijdrage van maximaal 3000 euro uit het budget Verleden Verbeeld (totaal budget 12.000 euro). Er waren 17 inzendingen die zijn beoordeeld door een jury. De jury bestaat uit voorzitter Dolly Verhoeven (bijzonder hoogleraar Nijmeegse en Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit), Rob Jaspers (journalist bij De Gelderlander), Angela Verkuijlen (nachtburgemeester Nijmegen) en Martijn Vermeulen (docent Pax Christi College Druten, geschiedenisleraar van het jaar 2015). De jury heeft geadviseerd om in ieder geval drie projecten te ondersteunen.

De Kaaisjouwer

Het beeld van de kaaisjouwer op de Waalkade vertelt straks een belangrijk verhaal. Nu is de Waalkade een recreatieplek, maar vroeger was het een werkplek. Veel mensen weten dit niet. Een verbeelding van dit stuk verleden kan bij mensen interesse opwekken om er meer over te willen weten.

Gedenkteken bominslag Kapokfabriek Bottendaal

Bij dit gedenkteken gaat het om de verhalende kracht. Bij de Kapokfabriek zijn in 1944 bijna 100 slachtoffers gevallen. Ideeën die in deze aanvraag verwoord worden zijn er al jaren, het project speelt al langer en volgens de jury wordt het tijd dat dit uitgevoerd wordt. Als een mooie bijkomstigheid van dit voorstel noemen de juryleden de verschillende samenwerkingen die het project in de wijk Bottendaal bewerkstelligt.

Besiendershuis Spoekie

De jury roemt dit project omdat het “verrassend anders” is: zowel het thema als de invulling spreekt aan. De bezoeker wordt meegenomen in een spannend plot gebaseerd op historische feiten die met het Besiendershuis hebben te maken. Acteurs, film, geluid en virtuele middelen zorgen voor een spannende belevenis van vijftien minuten. De jury denkt dat dit project een nieuw publiek kan aantrekken. Daarnaast zien de juryleden een meerwaarde in het gebruik van de historische en originele locatie van het Besiendershuis in de benedenstad. De jury heeft nog drie andere projecten genomineerd, maar deze zijn nog niet voldoende uitgewerkt om nu al een bijdrage te kunnen ontvangen. Met de aanvragers wordt bekeken of dit nog gaat lukken voor het jaar 2016. Alle aanvragers hebben inmiddels bericht gekregen.

Wethouder Ben van Hees: “Ik ben blij verrast over het aantal inzendingen. Dat laat zien dat het verleden van de stad leeft onder de Nijmegenaren. Het budget voor particuliere initiatieven bestaat al een paar jaar, maar het is voor het eerst dat er is gekozen voor deze vorm, waarbij de inzendingen worden beoordeeld door een jury. Het is een leuke manier om het enthousiasme te ondersteunen. Aan het eind van dit jaar gaat de gemeente weer zo’n ronde organiseren voor projecten die in 2017 kunnen worden uitgevoerd.”