Met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst voor een viertal projecten bekrachtigen ZZG zorggroep en woningcorporatie Talis hun gezamenlijk inspanningen op het gebied van wonen en zorg in de regio. Vorige week hebben bestuurder van zorgaanbieder ZZG zorggroep, Jelle de Visser, en Ronald Leushuis, bestuurder bij Talis, hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst voor een viertal woon/zorgcomplexen gezet.

Drie daarvan liggen verspreid over Nijmegen: Juliana (Claas Noorduijnstraat, parc Margriet in Nijmegen-Oost), Campanula (Barbarastraat in Nijmegen-Noord) en De Vlechting (op de voormalige locatie van de Prins Mauritsschool in Dukenburg). In Wijchen gaat het om de nieuwbouw aan de Buizerdstraat, onderdeel van het woonservicegebied Wijchen-Noord.

Kleinschalig in de wijk

ZZG zorggroep en Talis werken al jaren gezamenlijk aan de woonzorgvraag in Nijmegen en Wijchen. Beide partijen sluiten deze overeenkomst enerzijds vanuit het gezamenlijk maatschappelijk belang en anderzijds vanuit hun eigen organisatiedoelstellingen en verantwoordelijkheden.  Met het oog op het groeiend aantal ouderen en het langer thuis wonen van deze doelgroep, hebben Talis en ZZG zorggroep een concept ontwikkeld dat hierbij aansluit: kleinschalige, toekomstbestendige beschermd wonen-projecten in de wijk. De nieuwe bewoners zijn mensen die door een complexe zorgvraag of door dementie op zoek zijn naar een veilige, nieuwe woonomgeving. In het nieuwe complex zetten zij hun leven zo veel mogelijk voort op een manier die ze gewend zijn. Familie en de buurt zijn volop betrokken. En de benodigde zorg is 24 uur per dag binnen handbereik. De drie locaties in Nijmegen bestaan ieder uit 32 appartementen met gezamenlijke ruimtes en voorzieningen. Het complex in Wijchen heeft 22 woningen en twee buurtkamers, specifiek voor dementerende ouderen en eventueel hun partners.

Afhankelijk van de zwaarte van de zorg, levert ZZG zorggroep de zorg met verblijf aan bewoners of hebben de bewoners een huurcontract bij Talis en verleent ZZG zorggroep de benodigde zorg. Ronald Leushuis onderstreept het belang van een goede samenwerking: “We werken vanuit verschillende perspectieven, maar bij beide organisaties staat het belang van de klant centraal. Dit resulteert in vier nieuwe projecten waarmee Talis samen met ZZG zorggroep een eigentijdse, passende en betaalbare bijdrage levert aan de woon/zorgbehoefte in Nijmegen en Wijchen.”

Realisatie

Het eerste gebouw, Juliana in Nijmegen-Oost, is deze maand opgeleverd. De nieuwe bewoners verhuizen hier half februari naartoe. De andere twee projecten in Nijmegen volgen deze zomer. Het complex in Wijchen, onderdeel van het woonservicegebied Wijchen-Noord, wordt naar verwachting begin 2017 afgerond. In dit gebouw realiseert Talis ook een ‘zorgplint’ met onder andere een huisartsenpraktijk en apotheek.