Fort Pannerden verandert in een grote publieksattractie, met nieuwe programma’s . Maar het gaat ook vaker open. 180 dagen per jaar is de koers. Daarom wil het fort zijn enthousiaste vrijwilligersteam uitbreiden. De campagne ‘Stoer fort zoekt vrijwilligers met een glimlach’ start met een informatiemiddag in Fort Pannerden op zaterdag 23 januari, aanvang 12.30 uur. Aanmelden kan via info@fortpannerden.eu, overige informatie vindt men op www.fortpannerden.eu.

Fort Pannerden wil het gehele jaar door open zijn voor publiek, in totaal 180 dagen (nu zijn dat er 30). In de zomermaanden en schoolvakanties zelfs 7 dagen in de week. Het fort zoekt daarvoor zo’n 40 nieuwe vrijwilligers, mensen van alle leeftijden. Ze vormen straks een team samen met de circa 40 vrijwilligers die nu al actief zijn. Van de vrijwilligers die tijdens publieksopenstellingen werken wordt gevraagd tenminste een dag van 6 uur per 2 weken de handen uit de mouwen te steken. Een klein aantal professionals gaat het vrijwilligersteam van ca. 80 mensen ondersteunen en leiden.

Glimlach

Fort Pannerden gaat zijn bezoekers – in het fort en de riviernatuur eromheen –  een onvergetelijke dag bieden. Vandaar die glimlach in de slogan van de wervingscampagne: ‘Stoer fort zoekt vrijwilligers met een glimlach’. Het fort zoekt bijvoorbeeld gastvrije chauffeurs voor de net bestelde groeps-tuktuks. Zij zorgen voor de gratis vervoerservice vanaf de entree van de Klompenwaard, 1200 meter van het fort. Maar ook servicemedewerkers zijn welkom, dagcoördinatoren, rondleiders en winkelmedewerkers. Er is bovendien interessant vrijwilligerswerk achter de schermen. Denk aan het archiveren van documenten uit de fortgeschiedenis, het organiseren van evenementen, of werk op het gebied van ict of communicatie.

Stoer

Fort Pannerden is een stoer gebouw, 150 jaar oud, met muren van wel 1,5 meter dik.  Spartaans ooit voor de soldaten die er gelegerd waren. Maar voor de vrijwilligers van nu is het er comfortabeler. De restauratie in 2008-2011 heeft de moderne tijd al in delen van het fort gebracht. Vanaf de heropening in april 2016 maakt nu ook Fort Pannerden gebruik van bijvoorbeeld internet en mobiel pinnen.

Informatiebijeenkomst

Op zaterdag 23 januari organiseert het fort een informatiebijeekomst voor belangstellenden. Kwartiermaker Maike Woldring vertelt over het fort nieuwe stijl, en over de vacatures voor vrijwilligers en introductieprogramma’s. Iedereen ziet de nieuwe film over Fort Pannerden en krijgt een korte rondleiding door het fort. Tal van vrijwilligers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Inloop 12.30 uur, start programma 13.00 uur en einde programma 15.00 uur. Toegang vrij, aanmelden via info@fortpannerden.eu.

Vrijwilligers toen en straks

Al sinds 2009 zijn vrijwilligers werkzaam in het fort. Met vele activiteiten hebben ze al zo’n 55.000 bezoekers verwelkomd. Dankzij hen is gepassioneerd kennis en collectie verworven, is het fort ingericht, en wordt onderhoud gepleegd. Het is de Vereniging Vrienden van Fort Pannerden die het mogelijk maakt dat haar leden op vrijwillige basis hun diensten aanbieden aan de Beheerstichting Fort Pannerden. Deze Beheerstichting gaat het fort vanaf april 2016 exploiteren,  erfpachter is de gemeente Lingewaard, eigenaar Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer is met Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland partner van Fort Pannerden. Zij dragen bij aan de nieuwe Beleefprogramma’s rond fort, soldatenleven en de dynamische riviernatuur rond het fort.