Ruim 80 procent van de Nederlanders weet niet hoeveel hun buren aan energie betalen en het overgrote deel van hen hoeft het ook niet te weten. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.916 respondenten van het HIER Klimaatstraatfeest. Een gemiste kans, want uit sociaal onderzoek blijkt juist dat wanneer je weet wat je buren aan energie betalen, dit de grootste drijfveer is om zelf energie te gaan besparen.

Gemeente Nijmegen is Gouden Ster Partner van het HIER Klimaatstraatfeest; de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Inwoners van Nijmegen beginnen de competitie daarom met een voorsprong van 1.000 punten. Er hebben zich al 9 straten in Nijmegen ingeschreven voor het Klimaatstraatfeest. De Witsenburgselaan staat op dit moment op de vijfde plaats in de landelijke competitie.

Nederlanders niet geïnteresseerd in energierekening buren

Maar liefst 83 procent van de respondenten geeft aan dat zij niet weten hoeveel de buren aan energie betalen. Minder dan één van de tien van hen zou het willen weten, maar heeft weinig contact met de buren of praat niet graag over persoonlijke geldzaken. Zes procent weet het niet van de buren, maar wel van familie of vrienden. Het overgrote deel van de Nederlanders die niet weet hoeveel de buren aan energie betalen, hoeft het ook niet te weten (78%).

Samen energie besparen is gezelliger én effectiever

Een gemiste kans vindt Bregtje Bos, projectmanager van het Klimaatstraatfeest bij het HIER klimaatbureau: “Je kunt enorm veel leren van de energierekening van de buren. Als zij in een vergelijkbaar huis wonen en minder voor energie betalen dan jij, moet dat voor jou dus ook haalbaar zijn. Uit sociaal onderzoek van de Amerikaanse gedragswetenschapper Alex Laskey blijkt zelfs dat het feit dat de buren minder aan energie betalen, de grootste drijfveer is om energie te gaan besparen. Niet voor niets stimuleert het HIER Klimaatstraatfeest deelnemers om samen, bijvoorbeeld met de buren, sportclub of collega’s, in actie te komen. Dat is gezelliger, maar ook effectiever.”

De grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland

Het HIER Klimaatstraatfeest is de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Sinds 2008 komen duizenden deelnemers ieder stookseizoen samen met de buren, sportclub of collega’s in actie tegen het klimaatprobleem. Meld je via www.klimaatstraatfeest aan als een fysieke of virtuele straat en ga direct aan de slag.

De straat die van 9 oktober 2015 tot en met 31 maart 2016 de meeste energie heeft bespaard wint een feestbudget van maar liefst €10.000. Groepen die niet met een fysieke straat deelnemen, maar met bijvoorbeeld hun voetbalteam, vereniging of vriendengroep strijden in de virtuele-straten-competitie om een feestbudget van €5.000. Op zaterdag 16 april 2016 worden de winnaars bekend gemaakt.

Het HIER Klimaatstraatfeest is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau. Het HIER Klimaatstraatfeest wordt mede mogelijk gemaakt door Essent. Daarnaast werkt het Klimaatstraatfeest samen met Area, Buurkracht, het Oranjefonds en tientallen Nederlandse gemeenten.

Over het onderzoek
Het onderzoek is verricht door onderzoeksbureau No Ties in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau. Het onderzoek is uitgevoerd onder leden van het panel Peil.nl. Het aantal respondenten bedroeg 2.916, ouder dan 18 jaar en representatief voor de Nederlandse bevolking.