Het Gelders Orkest speelt een klassieker onder de klassieke muziek, met Beethovens beroemde Vijfde symfonie. Meesterpianist Severin von Eckardstein en dirigent Antonino Fogliani staan in Arnhem, Doetinchem en Nijmegen garant voor een krachtige uitvoering. Het opzwepende programma wordt compleet gemaakt met werk van Weber en Chopin.

Wereldberoemd lawaai

Beethoven zelf prees zijn Vijfde aan de vooravond van de première enthousiast aan: ‘Het laatste deel is met drie trombones en piccolo, maar geen drie pauken. Het zal echter meer lawaai maken dan zes pauken en trouwens ook een beter lawaai.’ Toch is dit ‘lawaai’ niet de belangrijkste reden dat zijn Symfonie nr. 5 zo wereldberoemd is geworden. Dat zit hem vooral in het overrompelende begin, het ‘kloppen van het noodlot aan de deur’. Ongehinderd door de muzikale normen van zijn tijd laat Beethoven zijn dramatische opening na een half uur in de beloofde luidruchtige finale eindigen.

Heimwee bij Chopin

Ruim 200 jaar later is de jonge Duitse meesterpianist Severin von Eckardstein minstens zo eigenzinnig. ‘Von Eckardstein speelt zoals hij vindt dat een stuk moet klinken. Hij maakt de muziek niet mooier of spannender en hij doet niets dat de muziek niet zelf verlangt’, schrijft Trouw.

Von Eckardstein, virtuoze winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd 2003, soleert bij Het Gelders Orkest onder leiding van gastdirigent Antonino Fogliani in Chopins Tweede pianoconcert. Wie het middendeel hoort, begrijpt wat heimwee is. Chopins verlangen naar zijn vaderland Polen is diep voelbaar. Von Eckardstein brengt het huiveringwekkend echt tot leven.

Gratis Lunchconcert

Het Gelders Orkest geeft een gratis voorproefje op deze concertreeks tijdens de Lunch Classic op woensdag 27 januari. Om 12.30 uur klinken in Musis fragmenten van Beethovens Vijfde symfonie. Voor meer informatie, biografieën en kaarten kijkt u op www.hetgeldersorkest.nl.