Fort Pannerden is een spannende plek. Maar die wordt nóg spannender, met een nieuwe inrichting en nieuwe beleef-programma’s. De veranderingen in het fort kun je al zien tijdens een ‘sneak preview’ op zondag 17 januari. Iedereen is welkom bij de première van de Fort-Pannerden-film in de gloednieuwe filmzaal, maar kan ook rondkijken in de winkel en het bezoekerscentrum. Vrijwilligers zijn aan het werk aan het immense instructiekanon, dat vanaf de heropening  – april 2016 – buldert in het fort. De fortdeuren zijn op 17 januari open van 12.00 – 16.00 uur. De entree is gratis.

Film

In de nieuwe filmzaal gaat de spannende introductiefilm in première met Fort Pannerden in de hoofdrol in de periode van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, W.O. I, W.O. II en in de tijd van de krakers. Maar ook wordt duidelijk hoe Fort Pannerden dag in dag uit strijdt met de elementen. Dit vanwege zijn ligging op een fikse landtong die de Waal insteekt. Soms staat het water op de vloer van het fort, vaak raast de wind door de schietgaten. Publiek ervaart tegelijk ook wat de invloed is van het fort op de omringende natuur. De geïsoleerde positie van Fort Pannerden biedt kansen aan zeldzame plant- en diersoorten. In de dynamische riviernatuur van de Gelderse Poort leven bijvoorbeeld bevers en konikpaarden.

Bezoekerscentrum

Ook kunnen bezoekers al een kijkje nemen in de winkel-in-wording, en in het bezoekerscentrum. Hier kom je op een leuke manier veel te weten over Fort Pannerden en de elementen water, aarde, lucht en vuur. Over de Rijn, Waal en het Pannerdensch Kanaal die het fort omgeven, en over de noodzaak om doordacht en veilig met het water in Nederland om te gaan. Over aarde: hoe een nieuwe wildernis is ontstaan in het voormalige akkerland rond het fort. Over de Gelderse lucht, waaronder het fort en vele toeristische attracties zich bevinden. En ook is er aandacht voor het element vuur, dat publiek kort inwijdt in het militaire verhaal van Fort Pannerden. De presentaties zijn tot stand gekomen samen met Rijkswaterstaat, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen.

Kanongebulder

In het fort is een team van vrijwilligers bezig met de bouw van het instructiekanon: een kopie van de 7,5 ton wegende 15L25, die ooit in de batterij van Fort Pannerden stond. Vanaf de heropening van het fort – in april 2016 – zorgen de vrijwilligers voor demonstraties, compleet met licht-, rook- en geluidseffecten. Vier meter lang is de kanonsloop! Het originele kanon vind je nu in de topcollectie van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Volgende stap en ambitie

De volgende stap in de herinrichting is de realisering van de beleefprogramma’s, deze start eind februari. Maar ook komen er een café-restaurant en een terras met panorama-uitzicht over de Waal en Rijn. Fort Pannerden wil dé nieuwe publieksattractie voor de provincie Gelderland worden. De Stichting tot behoud en instandhouding van Fort Pannerden wordt de exploitant van het fort ‘nieuwe stijl’, de gemeente Lingewaard is erfpachter. De herinrichting is mede mogelijk dankzij bijdragen van Stadsregio Arnhem Nijmegen, Provincie Gelderland,  Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland. Ook BankGiroLoterij, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, ANWB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrienden van Fort Pannerden hebben bijdragen geleverd.

Fort Pannerden, Waaldijk 1, 6686 MV Doornenburg. Zondag 17 januari vrij entree van 12.00 – 16.00 uur. Parkeren op de P-plaats Pannerdense Weg, Doornenburg. Vanaf de hoek Waaldijk 1/ Fortweg gratis vervoerservice naar het fort en terug. Kijk voor meer informatie op www.fortpannerden.eu.