Hendrik-Jan Derksen Nijmegenaar van het Jaar 2015

Op 4 januari 2016 is tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente traditiegetrouw de Nijmegenaar van het Jaar bekend gemaakt. De prijs ging dit jaar naar Hendrik-Jan Derksen, initiatiefnemer van de website Welcome to Nijmegen. Een stadsbrede jury verkoos hem boven de andere genomineerden Jan Roelofs en Martijn Vermeulen. Burgemeester Bruls en Toine Tax, Nijmegenaar van het jaar 2014, maakten de winnaar bekend.

Hendrik-Jan Derksen heeft zich afgelopen jaar belangeloos ingezet bij de oprichting van de website en facebookpagina ‘Welcome to Nijmegen’ (inmiddels  7000+ volgers) Toen het bericht van de plannen voor de opvang van vluchtelingen in Heumensoord medio september bekend werden was er een paar uur later een Facebookpagina. Een pagina die niet alleen mensen helpt, maar ook informatie geeft naar beide kanten, die de dialoog voert en zaken die niet altijd makkelijk zijn bespreekbaar maakt.

Welcome to Nijmegen en de facebookgroep ‘Refugees in Netherlands Nijmegen’ (inmiddels 5000+ leden) zijn essentieel voor het creëren van draagvlak. Hendrik-Jan toont, samen met zijn vrouw Marinka, dat met de kracht van sociale media het mogelijk is om in een mum van tijd een grote groep mensen bij elkaar te brengen en te organiseren. Ze denken in kansen, oplossingen en vooral in de kracht van mensen. Ook fysiek zijn ze veel aanwezig in locatie Heumensoord waar ze vertrouwenspersonen en aanspreekpunten geworden zijn van mensen zowel binnen als buiten het kamp.

Eerdere winnaars

De titel Nijmegenaar van het Jaar is eerder gegaan naar Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation dat Academische Jaarprijs 2009 won), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011), Roland van der Hoek (bestuurslid van Nijmegen4KidsRights), Rob Jaspers (verslaggever Gelderlander) en Toine Tax, directeur poppodium Doornroosje.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.