Maarten Groothuizen verlaat de Nijmeegse gemeenteraad. Vanaf 18 januari gaat hij aan de slag voor een EU-missie in Oekraïne. Hij kijkt uit naar de uitdaging in Oekraïne: ‘Ik ga daar werken voor een EU-missie die de Oekraïense autoriteiten adviseert en ondersteunt bij hervormingen van politie en justitie. Oekraïne is volop in beweging. Ik ben vereerd dat ik een steentje mag gaan bijdragen aan deze belangrijke hervormingen’.

Tegelijkertijd vindt hij het jammer om de Nijmeegse gemeenteraad te verlaten: ‘Ik heb met veel plezier samengewerkt in de fractie van D66 Nijmegen en met collega’s in de gemeenteraad.’ Groothuizen wordt opgevolgd door de 38-jarige ondernemer Pieter van Megen, die de afgelopen jaren al actief was als fractievolger bij D66 Nijmegen.

Armoedebestrijding, werkcorporaties

Fractievoorzitter Rob Jetten: ‘D66 neemt met het vertrek van Maarten Groothuizen afscheid van een deskundig en bevlogen raadslid met heel veel dossierkennis. Met name op het gebied van werk, inkomen en armoedebestrijding heeft hij zijn sporen nagelaten.’ Groothuizen zette zich het afgelopen halfjaar in voor meer ondersteuning voor de armste kinderen in onze stad. Hij zwengelde daarmee de discussie in de gemeenteraad aan over het Nijmeegse armoedebeleid. Eerder bracht hij ook de kosten en opbrengsten van werkcorporaties (bedrijfjes waar werklozen met behoud van hun bijstandsuitkering werkervaring kunnen opdoen) boven tafel. Jetten: ‘Hij heeft een heleboel zaken op de agenda gezet. Daarbij was hij vaak en luis-in-de-pels voor de wethouders, maar dat is precies de rol die een goed en actief raadslid hoort te hebben. Ik weet zeker dat ze daar ook in Oekraïne de vruchten van plukken en ik wens hem, namens de hele fractie, in zijn nieuwe functie heel veel succes!’

Pieter van Megen, ondernemer uit het Willemskwartier

De opvolger van Groothuizen is Pieter van Megen. Hij stond bij de gemeenteraadsverkiezingen op een achtste plek en kwam daarmee net niet in de gemeenteraadsfractie. Van Megen is 38 jaar en woont met zijn vriendin en twee kinderen in het Willemskwartier. Hij is ondernemer en was de afgelopen anderhalf jaar al fractievolger namens D66 Nijmegen. Van Megen: ‘Ik ben trots en vereerd dat ik deze stap mag zetten. Ik zal mij namens D66 de rest van deze periode met hart en ziel inzetten voor onze prachtige stad. Uiteraard wens ook ik collega Maarten Groothuizen heel veel succes bij zijn nieuwe uitdaging.’