D66 wil dat in 2020 minimaal 25% van de corporatiewoningen voorzien is van zonnepanelen. Daarom moeten er de komende jaren zo’n 50.000 zonnepanelen worden geplaatst op Nijmeegse huurwoningen. De democraten pleiten voor de oprichting van een zonnecoöperatie om dat voor elkaar te krijgen.

D66-raadslid Tobias van Elferen stelt dat komende woensdag aan de gemeenteraad voor: ‘Met deze maatregel werken we in onze stad aan schone energie en lagere woonlasten voor huurders. Zonne-energie is onuitputtelijk, wordt steeds goedkoper en is schoon. Huurders besparen op hun rekening omdat zelf opgewekte zonnestroom goedkoper is dan grijze stroom.’

Een zonnecoöperatie, hoe werkt dat?

D66-Fractievolger Alexander Thijssen, die samen met Van Elferen het plan ontwikkelde voor een Nijmeegse zonnecoöperatie, legt uit hoe het werkt: ‘Met het rendement op de zonnepanelen wordt de investering vanuit de zonnecoöperatie terugverdiend, de gemeente hoeft alleen garant te staan om daarmee de oprichting mogelijk te maken. Die zonnecoöperatie is een onderneming zonder winstoogmerk. Omdat we geloven in sociaal ondernemen én omdat we behoefte hebben aan eigen, lokaal opgewekte, duurzame stroom.’ Dat het werkt, blijkt in andere gemeenten, vertelt Thijssen. ‘Kijk, we hoeven het wiel natuurlijk niet helemaal opnieuw te gaan uitvinden. In de gemeente Haarlemmermeer zijn op deze manier al minimaal 8.000 zonnepanelen geïnstalleerd.’

Concrete voordelen: schone energie en lage lasten

‘D66 is een groene partij met stevige ambities’, aldus Thijssen. ‘Met dit voorstel hebben we een concreet plan voor Nijmegen. In andere gemeenten blijkt dat huurders er maandelijks ook nog eens geld mee besparen. Een win-win-situatie: Nijmegen hoort voorop te blijven lopen als het gaat om de transitie van fossiele energie naar duurzame energie. Tegelijkertijd houden onze huurders geld over in hun portemonnee.’ D66 doet het voorstel woensdagavond tijdens het debat over de Woonvisie.