LUX heeft het jaar 2015 afgesloten met ruim 230.000 bezoekers op de teller. Dat is een ongelooflijk hoog aantal en gaat uit van een groei van ruim 6,5% ten opzichte van 2014 voor de debat-, podium- en filmprogrammering. In 2015 bezochten bijna 205.000 mensen de films en met de dans-, theater-, muziek- en debatprogramma’s werden meer dan 25.000 mensen verrast.

LUX heeft in 2015 verschillende nieuwe programma’s ontwikkeld, waaronder de focus op filmeducatie, waaruit onder andere het nieuwe scholierenfestival Young Motion is ontstaan. In totaal hebben bijna 8.000 leerlingen (primair en voortgezet onderwijs) een bezoek aan LUX gebracht. Andere nieuwe programma aanvullingen waren het wetenschapsfilmfestival InScience, een samenwerking met de Radboud Universiteit; het studenten filmfestival Film for Thought; en de jazzprogrammering met internationaal gerenommeerde namen.

Het succes is deels te verklaren doordat beter ingespeeld wordt op de behoefte van het publiek, een grotere zichtbaarheid van het programma en een nauwere samenwerking met diverse partners waaronder diverse landelijke theater- en filmfestivals en culturele en maatschappelijke organisaties in de stad. De belangrijkste filmtitels waren The Imitation Game, Still Alice en Amy.

Uitschieters aan de podiumkant waren de concerten van Frazey Ford en John Scofield & Jon Cleary, de theatervoorstellingen Hoe mooi alles van Kees Hulst en Esther Scheldwacht en Fresh Young Gods van Tg Oostpool. De voorstellingen van Conny Jansen Danst en het Internationaal Danstheater waren de best bezochte dansvoorstellingen van het jaar. Bij debat waren de hoogtepunten qua bezoekersaantallen het Kwartiermakersfestival, de Researchers’ Night en het islamdebat Onze Vrijheid.

Foto gemaakt door Marjolein van Diejen