Op 4 januari 2016 wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen traditiegetrouw de ‘Nijmegenaar van het Jaar’ bekend gemaakt. Met deze prijs, die deze keer voor de achtste keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden. De kandidaten die deze keer in aanmerking komen voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ zijn Hendrik-Jan Derksen, Jan Roelofs en Martijn Vermeulen.

Nijmegenaren konden zoals ieder jaar de afgelopen weken kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van het Jaar’. Een onafhankelijke voordrachtscommissie maakte uit alle kandidaten een voorselectie van vijf kandidaten. Een stadsjury, met vertegenwoordigers uit alle delen van de Nijmeegse samenleving, nomineerde drie kandidaten en wees de winnaar aan. De Nijmegenaar van het Jaar 2014, Toine Tax, is juryvoorzitter.

De kandidaten zijn (in alfabetische volgorde):

Hendrik-Jan Derksen

Hendrik-Jan Derksen heeft zich afgelopen jaar belangeloos ingezet bij de oprichting van de website en facebookpagina ‘Welcome to Nijmegen'(met momenteel rond de 6000 leden). Toen het bericht van de plannen voor de opvang van vluchtelingen in Heumensoord medio september bekend werden was er een paar uur later een Facebookpagina. Een pagina die niet alleen mensen helpt, maar ook informatie geeft naar beide kanten, die de dialoog voert en zaken die niet altijd makkelijk zijn bespreekbaar maakt. Welcome to Nijmegen en de 2e pagina ‘Syrian Refugees in Netherlands Nijmegen’ (rond 3.000 leden) zijn essentieel voor het creëren van draagvlak. Hendrik-Jan toont, samen met zijn vrouw Marinka, dat met de kracht van sociale media het mogelijk is om in een mum van tijd een grote groep mensen bij elkaar te brengen en te organiseren.Ze denken in kansen, oplossingen en vooral in de kracht van mensen. Ook fysiek zijn ze veel aanwezig in locatie Heumensoord waar ze vertrouwenspersonen en aanspreekpunten geworden zijn van mensen zowel binnen als buiten het kamp.

Jan Roelofs

Als geboren en getogen Nijmegenaar toont Jan zich al jaren een enthousiaste en zeer betrokken ambassadeur van de stad Nijmegen. Jaren achtereen was hij speaker tijdens de intocht en de vlaggenparade van de Vierdaagse en nog steeds is hij betrokken in  de communicatiegroep van de Vierdaagse.  Hij begeleidt sinds 2007 de 6-wekelijkse ceremoniële naturalisatiebijeenkomsten voor nieuwkomers in deze stad en heet hen speciaal welkom.  Daarnaast presenteert hij sinds 2007 op geheel eigen wijze het Nimweegs Dictee. Jan was coauteur van Kie(k) däör, wá räör, het woordenboek van het Nimweegs dialect en schreef mee aan de Nijmegen-kalender.  Ook is hij vaste columnist in het Geschiedeniscafé. Iedere dag schrijft Jan een blog over alledaagse Nijmeegse zaken. Voor “Literaire bakens “ schrijft hij passende teksten en hij is columnist voor diverse verenigingen in de stad. Ook  maakt Jan verliefde stellen gelukkig door ze, als ambtenaar van de burgerlijke stand, in de echt te verbinden. Inmiddels 70 jaar toont Jan zich nog steeds zeer betrokken en enthousiast voor de stad en haar inwoners.

Martijn Vermeulen

Martijn is dit jaar uitgeroepen tot beste geschiedenisleraar van Nederland. Als initiatiefnemer heeft hij daarnaast met ‘Stadswandeling Nijmegen’ onze historische stad op de kaart gezet. Hij heeft tal van nieuwe routes gepresenteerd die met name te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Martijn is ook betrokken bij het plaatselijke 4&5 mei comité. Hij hielp mee bij de organisatie van speciale bijeenkomsten voor de jeugd met als thema oorlog en bevrijding . Als lid van het Stedelijk 4&5 mei comité heeft hij op eigen initiatief en in grote zelfstandigheid  het Juniorsymposion ontwikkeld. Dat is in  4&5 mei-activiteiten in Nederland een unicum door de manier waarop daarin een groot aantal scholieren, meest Nijmeegse kinderen, op een intensieve en inhoudelijke manier betrokken worden bij kennis over WO2. Hij weet, als geen ander, zijn kwaliteiten als docent Geschiedenis ook maatschappelijk  in te zetten.

Eerdere winnaars

De titel Nijmegenaar van het Jaar is (sinds de start in 2008) achtereenvolgens gegaan naar Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation dat Academische Jaarprijs 2009 won), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011), Roland van der Hoek (bestuurslid van Nijmegen4KidsRights),  Rob Jaspers (verslaggever Gelderlander) en Toine Tax, (directeur poppodium Doornroosje)