Staatsecretaris Jetta Klijnsma verzorgt op vrijdagavond 5 februari 2016 de negentiende Burgemeester Dales Lezing in het stadhuis van Nijmegen. Tijdens die avond wordt ook de Burgemeester Dales Prijs uitgereikt. Wie de prijs krijgt, wordt eind januari bekend gemaakt. Lezing en prijs zijn genoemd naar voormalig minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Nijmegen Ien Dales (1931-1994). Zij maakte zich in die functies sterk voor anti-discriminatiemaatregelen en -wetgeving.

De Stichting Burgemeester Dales Lezing en COC Nijmegen organiseren de bijeenkomst. De lezing geeft prominenten uit de samenleving gelegenheid zich uit te laten over het non-discriminatiebeginsel, zoals dat is verwoord in artikel 1 van de Grondwet. De lezing werd eerder uitgesproken door onder andere Ed d’Hondt, Thom de Graaf, Anil Ramdas, Jan Pronk, Inez Weski, Afshin Ellian, Ed van Thijn, Alexander Pechtold, Lilianne Ploumen, Agnes Jongerius, Fatima Elatik, Atzo Nicolaï, Alex Brenninkmeijer, Abdelkader Benali en Femke Halsema.

De Burgemeester Dales Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. Hij is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van COC Nijmegen in 1996. Daarmee is het geen prijs die het etiket ‘homoprijs’ draagt. Dat blijkt uit de lijst van laureaten van de afgelopen jaren. De prijs is dan ook bedoeld ter ondersteuning van mensen en organisaties die zich belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, de gelijke behandeling van achtergestelde groepen of de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord.

Lezing en prijsuitreiking zijn vrij toegankelijk. De bijeenkomst begint om 20.00 uur met koffie en ontvangst in het stadhuis. De lezing start om 20.30 uur. Naast de lezing staan de uitreiking van de Dalesprijs en een optreden van Ishwana Clarke en Das Mischa op het programma. Zij schreven afgelopen jaar tracks bij het Pride Photo Project met als insteek het zichtbaar maken van de diversiteit van mensen door middel van muziek. Om zeker te zijn van een plek is het verstandig om op tijd aanwezig te zijn. De avond eindigt rond 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten tijdens de borrel. Zie voor alle informatie over lezing en prijs: www.daleslezing.nl.

Over de spreker

Jetta Klijnsma (1957) is sinds 5 november 2012 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte-Asscher. Eerder was zij dat van december 2008 tot februari 2010 in het kabinet Balkenende-IV. Van 17 juni 2010 tot 5 november 2012 was mevrouw Klijnsma Tweede Kamerlid voor de PvdA. Als Kamerlid hield zij zich bezig met kunst en cultuur en medisch-ethische vraagstukken. Eerder was Klijnsma medewerker van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Ook was zij gemeenteraadslid en later wethouder van welzijn en volksgezondheid en van cultuur en financiën voor de PvdA in Den Haag. Jetta Klijnsma was actief bij veel maatschappelijke organisaties op het gebied van (sociale) zorg en welzijn, zoals het Liliane Fonds, de Stichting Korrelatie en de Start Foundation. Begin 2012 was zij voorzitter (‘kwartiermaker’) van de commissie Nieuwe Vakbeweging.

Aardig detail: Jetta Klijnsma heeft in haar werkzaamheden voor de PvdA ook samengewerkt met de naamgever van de lezing mevrouw Ien Dales.