In december 2014 is het zwerfafvalproject Wijkhelden in de regio van start gegaan. Zowel kinderen als volwassenen leveren binnen dit project een bijdrage aan een schone en leefbare buurt en worden zich bewust van (de gevolgen van) zwerfafval. Het aantal Wijkhelden is binnen een jaar gegroeid van 0 naar ruim 1400. Een resultaat om trots op te zijn. De deelnemende gemeenten en Dar kijken terug op een succesvol eerste jaar.

Start
Begin december 2014 zijn de gemeenten Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen gestart met het zwerfafvalproject Wijkhelden. Vanaf dat moment houden honderden kinderen en volwassenen in de hele regio hun buurt schoon door het opruimen van zwerfafval. Zij leveren een waardevolle en direct zichtbare bijrage aan een schone buurt en worden zich bewust van (de gevolgen van) zwerfafval. Het project kreeg de naam Wijkhelden omdat de naam de kinderen en volwassenen noemt wat ze zijn: echte Wijkhelden!

Resultaten
Het aantal Wijkhelden is in één jaar gegroeid van 0 naar ruim 1400 Wijkhelden. In alle deelnemende gemeenten zijn er dit jaar teams gevormd. In Beuningen zijn er 15 teams en in de gemeente Druten 9 teams. In de gemeenten Heumen en Groesbeek zijn er in iedere gemeente 8 teams actief. Nijmegen loopt als grootste gemeente aan kop met 104 teams. De gemeenten en Dar streven ernaar om ook in de omliggende gemeenten nog meer teams te realiseren. Zij roepen daarom inwoners uit Beuningen, Druten, Groesbeek en Heumen op ook een steentje bij te dragen aan een schone buurt en zich aan te melden als Wijkheld. In de verschillende gemeenten zijn al vrijwilligers actief die zwerfafval opruimen. Ook zij kunnen zich aanmelden als Wijkheld en zich blijven inzetten voor een schone buurt.

Gevolgen zwerfafval voor het milieu zijn groot
Plastic soep is een probleem dat dichterbij is dan vaak wordt gedacht. Onze rivieren zitten vol met plastic deeltjes. Plastic soep vormt een gevaar voor dieren en het leven in oceanen, maar uiteindelijk ook voor de mens. In de eigen buurt zorgt zwerfafval niet alleen voor een vervuilde omgeving, maar vormt het ook een bedreiging voor dieren en planten. Dieren eten bijvoorbeeld het zwerfafval op en kunnen hierdoor doodgaan. Het zwerfafvalproject Wijkhelden maakt de toekomstige generatie hiervan bewust door aandacht te besteden aan het opruimen van zwerfafval.

Meer informatie over Wijkhelden en/of aanmelden?
Voor meer informatie of aanmelding kunnen inwoners uit de regio terecht op www.wijk-helden.nl of www.dar.nl. Voor vragen nemen zij contact op met het klantencontactcentrum van Dar. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via 024-3716000 of via info@dar.nl.