Woensdag 16 december is het ‘Ik val op’-campagneteam in Beuningen om in gesprek te gaan met fietsers over het belang van goede verlichting. Zij zijn van 14.30 tot 17.30 uur aanwezig op de kruising Pieckenlaan/Lagunesingel. Het campagneteam deelt een beloning uit aan fietsers waarbij de verlichting goed werkt en monteren ter plekke nieuwe lampjes wanneer dit niet het geval is!

Stop! Val jij op?

Gewapend met een ‘Stop! Val jij op?’-bord gaat het campagneteam in gesprek met voorbijgangers die geen verlichting hebben. Centraal in het gesprek staat de vraag ‘Waarom werkt jouw fietsverlichting niet?’. Het is tegenwoordig erg simpel om verplicht op pad te gaan. Vroeger moest je je dynamo laten maken of de lamp vervangen, maar tegenwoordig kun je ook overal losse lampjes kopen. De politie controleert in deze tijd extra op fietsverlichting, een boete kost €55.

Helft van jongeren geen verlichting

Gemiddeld heeft 1 op de 3 geen werkende fietsverlichting. Dit zorgt voor onveilige situaties. Bekend is dat 20% van alle fietsongevallen in het donker plaatsvinden, terwijl slechts 10% van alle fietskilometers in het donker worden afgelegd. Daarom is de ‘Ik val op’ campagne opgezet. De campagne richt zich voornamelijk op jongeren, omdat deze doelgroep het vaakst hun verlichting niet op orde heeft. Slechts de helft van de jongeren fietst in het donker met licht aan.

Campagne ‘Ik val op’ in Gelderland en Overijssel

De komende maanden reist het ‘Ik val op’-campagneteam door Gelderland en Overijssel. In totaal wordt de actie op zo’n 35 locaties uitgevoerd. Ben je benieuwd naar de foto’s en filmpjes van de acties? Kijk voor meer informatie op Facebook Gelderland en Facebook Overijssel

 Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland

De actie is georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland in samenwerking met de gemeente Beuningen. ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied, brengen zij de juiste partijen bij elkaar en worden verschillende projecten geïnitieerd. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en Gelderland.