D66-raadslid Grete Visser wil dat de gemeente niet meer naar het geslacht vraagt bij gemeentelijke formulieren. ‘Vaak is dat helemaal niet nodig. Dan zeg ik: schrappen die geslachtsregistratie. Er zijn in onze gemeente veel transgenders, mensen met een intersekseconditie en mensen die zich niet duidelijk man of vrouw voelen. Geslachtsregistratie plaatst mensen in een hokje waar zij zich niet altijd thuis voelen.’ Visser vraagt daarom aan het college van B&W om geslachtsregistratie te schrappen waar dat kan.

Vervelende situaties

‘Er zijn in heel Nederland ongeveer 50.000 transgenders, 80.000 mensen met een intersekseconditie en ruim een half miljoen mensen die zich niet duidelijk man of vrouw voelen’, aldus Visser. ‘Zij kunnen in vervelende situaties terechtkomen door de registratie.’

Vrijheid en zelfbeschikking

D66 zet zich in Nijmegen, maar ook landelijk en internationaal in voor vrijheid en zelfbeschikking. Visser: ‘Iedereen moet overal ter wereld zichzelf kunnen zijn. Tijdens het laatste Congres van D66 hebben we de motie ‘Familie van Nu’ aangenomen. Daarmee willen we ervoor zorgen dat de overheid het beter mogelijk maakt dat iedereen de vrijheid heeft om te leven in welke levensvorm dan ook. Na de legalisering van abortus en euthanasie en het openstellen van het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht, de introductie van de koopzondag en het afschaffen van de weigerambtenaar wil D66 vooruit, juist ook op immaterieel gebied.’

Progressieve stad

‘Nijmegen is een hele progressieve en vrijzinnige stad’, aldus Visser. ‘Daar is D66 trots op. D66 is een partij die zich sterk maakt voor de belangen van LHBT’ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) en een vuist maakt tegen discriminatie.’ Visser verwacht dan ook een positief antwoord van het college. ‘Iedereen moet zich in onze stad thuis kunnen voelen. En als we ervoor kunnen zorgen dat meer mensen het gevoel hebben zichzelf te kunnen zijn in onze stad door het schrappen van één vraag op de gemeentelijke formulieren, waarom zouden we dat dan niet doen?’