Tijdens de Wijkheldendag op zondag 25 oktober, ruimden meer dan 250 Wijkhelden uit de regio zwerfafval op in het Goffertpark in Nijmegen. Na het opruimen deden ze mee met een quiz en bezochten ze de wedstrijd N.E.C. – FC Groningen. De Wijkhelden troffen het, want het was prachtig weer.

Wijkhelden in het zonnetje

De Wijkheldendag is georganiseerd door Dar en stichting N.E.C. Doelbewust om alle Wijkhelden uit de regio, jong en oud in het zonnetje te zetten. De Wijkhelden verdienen dit omdat zij een bijdrage leveren aan een schone buurt. Regelmatig ruimen zij in hun eigen buurt zwerfafval op. Door regelmatig een opruimronde te houden in de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en zorgt er ook voor dat mensen minder snel nieuw afval weggooien in de openbare ruimte. Daarnaast worden zij zich bewust van zwerfafval. Dit is ook het doel van het zwerfafvalproject.

Zwerfafval opruimen in het Goffertpark

De Wijkheldendag begon met het opruimen van zwerfafval in het Goffertpark. In aanwezigheid van Wijkhelden Wendy en Wouter en Bikkel van N.E.C. werd het startsein gegeven en gingen tien groepen van Wijkhelden enthousiast aan de slag met het opruimen van zwerfafval. In totaal werden zo’n 100 zwerfafvalzakken ingezameld.

Quiz en voetbalwedstrijd

Na het opruimen was het tijd om de kennis over afval en N.E.C te testen. De Wijkhelden namen deel aan een quiz over zwerfafval en N.E.C., met vragen als: ‘Hoe lang duurt het voordat een bananenschil vergaan is?’ en ‘Waar staat de afkorting N.E.C. voor?’. Nadat de quiz was afgerond en de winnaars bekend, begon de voetbalwedstrijd N.E.C – FC Groningen.

Wat doen Wijkhelden?

Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon door het opruimen van zwerfafval. In januari waren er nog 400 Wijkhelden in de regio, inmiddels zijn dit er al 1250. In Nijmegen zijn tot op heden de meeste Wijkhelden actief, maar ook in de andere gemeenten groeit het aantal Wijkhelden flink.

Een zakcentje voor de kinderen, materiaal en andere voordelen

Dar verzorgt alle benodigdheden (knijpers, speciale zwerfafvalzakken en veiligheidshesjes) voor de Wijkhelden. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk. Zij leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt.

Foto gemaakt door: Geert Timmer.