Vlak voor de herfstvakantie is het zover! Dan lanceert het muZIEum samen met het Oogfonds en Rabobank Foundation een nieuwe buitenbeleving genaamd Expeditie Ribbelroute. Deze unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen wordt gegeven door een gids met een visuele beperking. Het is geen gewone stadswandeling, want met behulp van Virtual Reality brillen worden deelnemers tijdelijk slechtziend. De huidige donkerbelevingen van het muZIEum zijn, het woord zegt het al, helemaal gericht op blindheid.

Met Expeditie Ribbelroute krijgt men letterlijk ‘een kijkje’ in de wereld van slechtziende mensen. De gids staat de deelnemers met raad en daad bij gedurende de wandeling van 1,5 uur en vertelt uit eigen ervaring hoe uitdagend het leven kan zijn als je slechtziend bent. Expeditie Ribbelroute wordt vanaf 16 oktober aangeboden en is geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Hoe werkt het? 

Stel je voor… Je bent slechtziend en je staat midden in de stad. Rechts raast een brommer voorbij, links lopen mensen langs je heen en je hoort iemand roepen in de verte. Hoe vind je nu de weg naar je favoriete winkel? Welke obstakels kom je tegen? En nog belangrijker, hoe ga je hiermee om? Dat zijn de vragen waar je met Expeditie Ribbelroute een antwoord op krijgt. Hoe werkt het? De deelnemer krijgt de Virtual Reality bril en een taststok om de weg door Nijmegen te vinden. De bril is voorzien van een applicatie die speciaal voor het muZIEum is ontwikkeld door het innovatieve bedrijf Wij Doen Dingen. De app simuleert varianten van slechtziendheid zoals bijvoorbeeld kokervisus waarbij de deelnemer de wereld ziet door een heel klein gaatje. Ontwikkelaar Pim de Bilde over de unieke methode: “We zien de technieken virtual reality & augmented reality steeds meer terug in waardevolle toepassingen, maar nog niet eerder werden de twee technieken samengebracht en ingezet voor het creëren van bewustwording, door het publiek de kans te bieden ‘door de ogen’ van een slechtziende te kunnen kijken”.

Meer begrip en werkgelegenheid 

De directeur van het Oogfonds, Edith Mulder, is enthousiast over de totstandkoming van Expeditie Ribbelroute. “De gevolgen van een visuele beperking zijn immens: een bekende voorbijlopen, struikelen over een stoeprand of  een verkeersomleiding volledig missen. Dit kan leiden tot vervelende en gevaarlijke situaties. Het Oogfonds vindt het belangrijk dat er in Nederland echt begrip komt voor de problemen waar blinden en slechtzienden dag in dag uit mee te maken hebben. Expeditie Ribbelroute maakt dat op een unieke manier duidelijk én zorgt voor werkgelegenheid voor deze doelgroep”, aldus Edith Mulder.

Rianka Habraken, programmamanager bij Rabobank Foundation, onderschrijft dit. “Rabobank Foundation ondersteunt in Nederland maatschappelijke initiatieven die bijdragen aan sociale en economische zelfredzaamheid van kwetsbare en kansarme groepen mensen. Sinds 2012 steunen wij, samen met Rabobank Rijk van Nijmegen, het muZIEum om arbeidskansen te bieden aan mensen met een visuele beperking. Ondanks de juiste kwalificaties blijft deze doelgroep namelijk vaak langs de zijlijn staan.  Deze bijzondere expeditie creëert  bewustwording én uitbreiding van werkgelegenheid. Uiteindelijk is het hebben van werk een belangrijke sleutel om zelfredzaam te kunnen zijn.”

Nieuwe stap voor jonge organisatie 

Het muZIEum staat bekend als een ervaringsmuseum waar je niet vanaf een afstandje de objecten bewondert, maar zelf onderdeel bent van de beleving. Het muZIEum bestaat nu 3 jaar. Er werken inmiddels 38 mensen met een visuele beperking en dit jaar ontvangt het museum haar 100.000ste bezoeker. Directeur Heleen Vermeulen over deze nieuwe stap: “Door de Virtual Reality is het niet alleen een heel bijzondere ervaring, het is ook echt een leuk uitje voor families, bedrijven of vriendengroepen.

Gelijknamig boek

Annemiek van Munster, redacteur en columnist, schreef in 2013 het boek Expeditie Ribbelroute – slechtziendheid in het dagelijks leven. De nieuwe beleving van het muZIEum draagt dezelfde titel omdat de route de inhoud van het boek in praktijk brengt.

Lancering op dag van de witte stok

De dag van de lancering, 15 oktober, is niet zomaar gekozen. Dan is het Internationale Dag van de Witte Stok. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor zelfstandige mobiliteit van blinden en slechtzienden. En dat is precies waar Expeditie Ribbelroute voor staat.

Met dank aan

Naast de financiering van het Oogfonds en Rabobank Foundation ondersteunen diverse partijen het muZIEum bij de ontwikkeling van Expeditie Ribbelroute. Op de website van het muZIEum een volledig overzicht. www.muzieum.nl