Zondag 4 oktober organiseert Het Dijkmagazijn een wandeling over de Ewijkse Plaat en Doddendaal. In de afgelopen jaren is er veel gebeurd in dit ogenschijnlijk rustige natuurgebied. De gids gaat op zoek naar de sporen van deze veranderingen.

De Ewijkse Plaat is zo’n twintig jaar geleden als laboratorium gebruikt voor de ontwikkeling van ‘nieuwe natuur’. Inmiddels is duidelijk geworden hoe prachtig de natuurlijke bossen langs de Waal worden. Paarden en runderen hebben er al die jaren vrij rondgelopen. Ze hebben gegraasd aan het gras maar ook geknabbeld aan de bomen. Hierdoor is een afwisselend landschap ontstaan van dichte bosjes, ruigtes en graslandjes. Verschillende planten, insecten en vogels vinden daar hun favoriete plekjes.

De Ewijkse Plaat is een gebied waar de ene ontwikkeling de andere opvolgt. Zo is het eiland een zandbak waar de Waal jaarlijks vele kuub zand neerlegt. De ophoging en de dichte bossen hinderen het hoge water in haar stroming. Daarom zijn brede stoken bos gekapt en er zijn geulen gemaakt. Op die manier kan hoogwater beter doorstromen. Tijdens de excursie kan men zien hoe de rivier dat heeft gedaan en hoe de natuur daar weer op reageert. Als er tijd is loopt de gids ook nog over Landgoed Doddendaal, zodat goed de verschillen zijn te zien tussen een bos in de uiterwaarden en een bos achter de dijk.

Tip: trek stevig schoeisel aan.

Rondje Ewijkse Plaat, zondag 4 oktober, 14:00 uur – 15:30 uur. Start: Op de dijk onder de brug, Ewijk. Deelname volw. 3,50, kind 2,50. Meer info en evt. aanmelden www.hetdijkmagazijn.nl.