In het weekend van 12 en 13 september is het Open Monumentendag. Ook in Nijmegen is het thema dit jaar Kunst & Ambacht. Nijmegen biedt dit jaar meer dan 50 gratis geopende monumenten en gevarieerde programma’s voor volwassenen en kinderen. Wethouder Ben van Hees opent Open Monumentendag bij de Titus Brandsma Gedachteniskerk. De afgelopen vijf jaar zijn de oude monumentale poorten gerestaureerd. Samen met een leerling van meestersmid Otto van Dijk opent hij de poort met een sleutel op zaterdag 12 september om 11 uur.

Bijzondere openstellingen 2015
Ateliers   Open ateliers bij het Honigcomplex en de Vasim waar oude en nieuwe ambachten en kunst hand in hand gaan.

Mariënbosch   Voormalig klooster en meisjespensionaat aan de rand van de stad. Het gebouw is ontworpen door Charles Estourgie. Op zaterdag zijn er vanaf 12.30 uur doorlopend rondleidingen.

Landgoed Grootstal   Hier gaan al drie generaties lang nut en schoonheid hand in hand. Beide dagen rondleidingen, theeschenkerij, expositie Marie Cecile Thijs (natuurfotografe).

Thiemeloods   Voormalige industriële loods en drukkerij. Er zijn rondleidingen om 13.00 uur en 15.00 uur en een lezing over bouwen en restaureren van Nijmeegse monumenten.

Galerie de Natris   Voormalige smederij waar de eigenaar op beide dagen vertelt over de geschiedenis van het pand.
Kinderactiviteiten 2015
Op heel veel plaatsen kunnen kinderen knutselen, tekenen, schmincken en naar verhalen luisteren. In de Stevenskerk en -toren, Brouwershuis, Valkhofpark, ‘t Hoogstraatje, Mariënburgkapel, Natuurmuseum, De Vasim, Van ‘t Lindenhoutmuseum, de Maranathakerk, Hollandsch-Duitsch gemaal en de historische tuin Lent. Op het Mariënburgplein maken kinderen en volwassenen ‘vlaggen’ in samenwerking met The Big Draw.

Ambachtenmarkten
Bij de Stevenskerk en Oude Stad: op zondag kunst- en ambachtenmarkt en route. Commanderie van St. Jan: op zondag culinaire ambachtenmarkt in en rondom het pand. Historische Tuin Lent: op zondag ambachtenmarkt

Meer informatie over het programma staat in de folder op www.nijmegen.n/openmonumentendag of Facebook: openmonumentennijmegen.
Tijdens de Open Monumentendag is ook een informatiepunt ingericht in de Stevenskerk.