Van 28 september tot 2 oktober nemen vijf Nijmeegse basisscholen deel aan de landelijke actie “Groene Voetstappen”, georganiseerd in het kader van de mondiale VN Klimaattop 2015. Ruim 1300 leerlingen van basisscholen De Sterredans, Michiel de Ruyter, St. Nicolaasschool, Brakkenstein en Montessori Dukenburg worden, samen met hun ouders, in die week uitgedaagd om zoveel mogelijk met de fiets, step of te voet naar school te komen. Voor elke heen- en terugreis die op deze manier wordt afgelegd, verdienen de leerlingen een Groene Voetstapsticker. 

Met dit Groene Voetstappenprogramma leggen deelnemende gemeenten en basisscholen de koppeling tussen concreet iets doen, leren, én samen bijdragen aan een beter klimaat. Aanleiding voor het project Groene Voetstappen is de VN Klimaattop die eind november plaatsvindt in Parijs. Daar maken wereldleiders met elkaar afspraken over de verdere aanpak van het klimaatvraagstuk in een klimaatverdrag. Voorafgaand geven  tienduizenden kinderen in heel Europa het goede voorbeeld door op een milieuvriendelijke manier naar school te gaan. Ter ondersteuning besteden de scholen extra aandacht aan de onderwerpen verkeer, energie en natuur.

Het totaal aantal verzamelde Groene Voetstappen uit de deelnemende landen  wordt in november overhandigd aan de voorzitter van de VN Klimaattop in Parijs. Op 2 oktober, aan het eind van de actieweek, zal wethouder Harriët Tiemens in de ochtend de Groene Voetstappen van de deelnemende leerlingen van basisschool Michiel de Ruyter in ontvangst nemen en met hen in gesprek gaan over hun ervaringen. Groene Voetstappen is een initiatief van het Klimaatverbond. In Nijmegen wordt dit project ondersteund en georganiseerd door de Gemeente Nijmegen en nme De Bastei.