Hoewel meditatie de afgelopen decennia veel publieke aandacht krijgt, zijn er nog genoeg mensen die niet weten wat mediteren echt is. Het wordt vaak verward met ademhalingsoefeningen, contemplatie, ontspanning, spirituele – of wellness activiteiten. In de lezing en de basiscursus leer je dat mediteren eigenlijk een natuurlijke activiteit van de geest is, die wij hebben verleerd.

Je kunt het beste leren mediteren van iemand die langere tijd in de leer is geweest bij een ervaren leraar of meester. Voor een zekere ontwikkeling is het goed om je te houden aan de techniek of methode die de leraar aan je overdraagt. Het shoppen bij verschillende leraren, of technieken overnemen van internet en uit boeken leveren meestal meer verwarring dan inzicht op. Een leraar kan je ontwikkeling ook niet goed begeleiden als je tegelijkertijd elementen uit andere methodes vermengt met wat je van hem of haar leert.

Frans van Heel heeft 18 jaar les gehad van een Chinese leraar met een katholieke opvoeding, die zijn hele volwassen leven kennis heeft verworven over het taoïsme en boeddhisme. Uiteindelijk is hij in de Tibetaanse traditie lama geworden. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is hij in het westen zijn kennis komen delen. Deze Chinese leraar had onder invloed van het communistisch regime zijn meditatiemethode ontdaan van alle religieuze elementen. Het bleek dat zijn methode daardoor juist krachtiger en efficiënter werd. Frans van Heel geeft ondertussen al 10 jaar les in de methode die hij van zijn Chinese leraar overgedragen heeft gekregen. Daarin zitten bekende elementen, zoals mantra’s, maar ook unieke aspecten die verloren dreigden te raken.

Door te mediteren ervaar je dat je niet overgeleverd bent aan de maalstroom van gedachten en gevoelens waar je soms in meegezogen lijkt te worden. Het is als een innerlijke reis waarbij je ontdekt dat de ware aard van je geest stabiliteit, vertrouwen en creativiteit is. Mediteren is de zekerste manier van rijk worden, omdat de rijkdom die je verwerft innerlijk is en daarom door niemand afgenomen kan worden. Leren mediteren is dan ook het beste cadeau dat je jezelf kunt geven.