De Internationaal Junior Raadslid-Adviseurs kunnen aan de slag. Vrijdag werd in Duisburg onder grote belangstelling uit zowel Nederland als Duitsland het officiële startschot voor het project gegeven. Een groep van twaalf studenten uit beide landen gaat aan de slag om de gemeenteraadsleden uit Nijmegen en Duisburg voor de duur van een halfjaar te volgen en te ondersteunen. Initiatiefnemer Kristie Lamers, raadslid voor D66 Nijmegen, was aanwezig bij de kick-off. Ze is blij dat project van start is: ‘Het is mooi om te zien hoe snel het plan is opgepakt. We laten allemaal zien hoe belangrijk we grensoverschrijdende samenwerking vinden. En vooral dat het hier niet alleen om woorden gaat, maar juist om echte, concrete daden.’

Intensieve, duurzame samenwerking

Gedeputeerde Michiel Scheffer en de beide burgemeesters Sören Link (Duisburg) en Hubert Bruls (Nijmegen) waren aanwezig bij de bijeenkomst, die onder leiding stond van Paul Sars (Radboud Universiteit). Bij het project ondersteunen zes Nederlandse en zes Duitse universitaire studenten gemeenteraadsleden in Nijmegen en in Duisburg. De studenten lopen mee op een bepaald inhoudelijk raadsdossier, ze doen inhoudelijk onderzoek en adviseren of en hoe samenwerking met de partnerstad geïntensiveerd kan worden. ‘Een win-win-win situatie’, zegt Lamers. ‘We maken jonge mensen enthousiast voor de lokale politiek, studenten gaan in onze grensregio internationaal aan de slag én als gemeenteraden gaan we kijken wat we van elkaar kunnen leren. Het uiteindelijke doel is een intensieve, duurzame samenwerking tussen overheids- en onderwijsinstellingen aan beide kanten van de grens. Daar plukt iedereen in onze grensregio de vruchten van.’

Volg de verrichtingen

Benieuwd naar het de studenten vergaat de komende maanden? Kristie Lamers blijft de studenten volgen en houdt iedereen op de hoogte via de website van D66 Nijmegen: nijmegen.d66.nl.