Het Dijkmagazijn is zondag 27 september de uitvalsbasis voor veel sportieve en rustgevende activiteiten in het groen. Veel Beuningse organisaties lokken er met het mini-evenement Gezond aan de Waal iedereen naar buiten. Er is een overvloed aan activiteiten, voor jong en oud. Groen is gezond. En bewegen ook. De combinatie is dus perfect om fris en fit te blijven. De oeverwal, de dijk en de uiterwaarden zijn prachtige natuurgebieden, waar volop ruimte is om actief te zijn en/of tot rust te komen. Voor jong en oud is er een uitdagend aanbod.

Activiteiten

Natuurlijk lopen, 10.30-12.00 uur, 5,- p.p. Met ‘Natuurlijk lopen’ loopt u onder begeleiding van gecertificeerd running therapeut Hans Swartjes van KCenC. De opbouw is afgestemd op uw individuele mogelijkheden. Het gaat bij ‘Natuurlijk lopen’ niet om het neerzetten van een prestatie maar om het plezier en de ontspanning. Daarnaast geeft het energie door opbouw van de conditie en het genieten van de prachtige groene omgeving aan de Waal. Het deelnemen aan een groep stimuleert tevens om in beweging te blijven! ‘Natuurlijk lopen’ is zeer geschikt voor beginnende lopers.

Tai-Chi, 10.30-12.00 uur, 5,- p.p. Irma Soetekouw van Zen4U begeleidt de Tai Chi met rustig “Chi” wandelen op het Waalstrand en tussen de wilgen. De langzame bewegingsoefeningen zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden, en hebben een positief effect op zowel lichaam als geest. Met onder meer evenwichtsoefeningen, bewuste ademhaling en veel plezier.

Buitendijks Denken, 10.30-12.00 uur, 5,- p.p. De ritmische beweging van het lopen, de natuurlijke omgeving en stilte hebben een gunstige invloed op ons denken. Het brengt ons tot frisse inzichten. Het Dijkmagazijn en Bibliotheek Beuningen en Perspectief voegen aan die inspirerende combinatie nog prikkelende tekst toe. Met een verfrissend programma leidt dat tot nieuw begrip over de tekst en het levert ook originele gedachten op. Deze keer met teksten over Go with the flow.

Combi-training, 12.30-13.00 uur, gratis, Volgens stichting Beuningen Sport en Beweegt is de BSB-combi-training de ideale manier om je lijf en leden te onderhouden. Cardio en kracht, stabiliteit en coördinatie, concentratie en uithoudingsvermogen zijn componenten die deel uitmaken van de training.

Loopclinic, 13.00-15.00 uur, gratis. Beuningen Sport en Beweegt verzorgt een korte loopclinic. Het accent ligt op het voorkomen van blessures. Er worden opnames gemaakt van de deelnemers die hardlopen en die gezamenlijk worden besproken.

Fittest, 13.00-15.00 uur, gratis. Medewerkers van de Hofstede beoordelen uw fysieke conditie met de fittest. Met eenvoudige oefeningen worden in korte tijd kracht, balans en andere aspecten van uw gezondheid in kaart gebracht.

BioWalking, 14.00-15.30 uur, gratis. BioWalking is wandelen in de natuur voor mensen met een chronische ziekte of beperking onder begeleiding van een natuurgids en een fysiotherapeut van de Hofstede. Deze begeleiding levert een ontspannen en veilige wandeltocht op waarbij u merkt hoe goed het is om buiten – op maat – actief te zijn. Wat Biowalking echt uniek maakt is de combinatie van natuurbeleving en patiëntenzorg.

Excursie: Herken de Waal binnendijks, 14.00-15.30 uur, 5,- p.p.. Ooit heerste de rivier over heel het gebied dat we nu Maas en Waal noemen. Na de vestiging van de mens heeft deze het land stukje voor stukje in gebruik weten te nemen. Eerst met primitieve dijkjes en sloten, uiteindelijk met de Waalbandijk, die de rivier definitief buiten moest sluiten. Maar ook toen gaf de rivier zich nog niet gewonnen, gezien de vele dijkdoorbraken die volgden.

Deze wandeling met Landsmid/stichting Wandelen in Beuningen André Claassen gaat dwars door de velden van het binnendijkse gebied van Beuningen, en laat u de verrassend vele sporen van de Waal op het landschap zien. De structuur en samenhang van het gebied worden duidelijk en u bent na afloop in staat de dingen die u in het landschap ziet een betekenis te geven. Graag reserveren, er is voor maximaal 25 personen plaats.

Gezin in balans, 14.00-15.30 uur, 5,- per gezin. TaiChi en mindfull bewegen in de uiterwaarden voor het hele gezin. Leuke speelse oefeningen die zorgen voor innerlijke kracht, weerbaarheid en balans. Leer de vele prikkels die bij kinderen én ouders binnenkomen op een simpele manier te lijf te gaan. Door ademhalingsoefeningen, ontspanning en TaiChi in de buitenlucht komt er rust in lichaam en geest van alle gezinsleden. Docent is Irma Soetekouw van Zen4U.

Pop-up terras 

’s Middags zijn er doorlopend activiteiten naast de workshops. Kinderen polijsten onder begeleiding van kunstenaar Gemma Cornelissen spekstenen voor een hanger met natuurvondsten (gratis, vanaf 14.00 uur). Gezond eten en drinken kan met het appelsap dat Dirk Oomen ter plekke perst uit appels van de Weeropper, de Beuningse Tuktuk zorgt voor soep. Het Dijkmagazijn biedt gratis hapjes aan van wilde planten die op de dijk groeien. Die planten blijken boordevol vitaminen en mineralen te zitten en zijn toch smakelijk! Boven op de dijk wordt een pop-up terras ingericht, zodat er riant uitzicht is op iedereen die buiten gezond bezig is in het fraaie groen rondom Het Dijkmagazijn.

Gezond aan de Waal, diverse activiteiten in het groen, zondag 27 september vanaf 10.30 tot 16.00 uur. Startplaats Het Dijkmagazijn, Dijk 41  Beuningen. Deelname van gratis tot 5,-. Voor het volledige programma en evt. aanmelden zie dijkmagazijn@hetnet.nl.