Omroep Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum, Erfgoed Gelderland en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen bieden het publiek dit najaar een bijzonder programma aan waarin ‘Het Verhaal van Gelderland’ wordt verteld. Thema is ‘zien, ruiken, horen, proeven en beleven’. Iedere week staat er een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal, van de prehistorie tot de 20e eeuw. Omroep Gelderland zendt op maandagavond een tv-programma uit en de zaterdag erna is telkens een bijzondere Gelredag, met live radio. De Gelredag van 12 september is in Elst, de Gelredag op 19 september is in Nijmegen. Beide dagen staan in het teken van de Romeinen.

Gelredagen
Iedere week is er een historisch programma op een plek die past bij de periode die die week centraal staat. Op 12 september is het kerkmuseum in Elst, dat in de kerkers een Romeinse tempel herbergt, de locatie van de Gelredag. Er zijn deze zaterdag acteurs die de Romeinse tijd tot leven laten komen. Bovendien zijn er experts die alles weten te vertellen uit die periode van onze geschiedenis. Omroep Gelderland doet live verslag op de radio. En bij Het Wapen van Elst kan er van een Romeinse lunch worden genoten. Op 19 september is de Gelredag in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Het totale programma en de locaties van alle zestien Gelredagen is vermeld op www.spannendegeschiedenis.nl.

TV en radio
Omroep Gelderland zendt op maandagavond het programma ‘Ridders van Gelre’ uit. In dit programma belichten presentatoren René Arendsen en Bas Steman telkens een andere historische periode uit de Gelderse geschiedenis. De uitzending over de tijd van Romeinen roept op om de 12e naar Elst te komen – de uitzending van 14 september gaat over de tijd van Karel de Grote en zijn sporen in Gelderland en met name rond Nijmegen. Leuke interviews en beelden van historische locaties vertellen met elkaar het verhaal van die periode. De kijkers worden opgeroepen om de zaterdag erna de Gelredag te bezoeken. Omroep Gelderland heeft al direct na de eerste uitzending veel belangstelling van het publiek voor ‘Ridders van Gelre’ kunnen registreren.

Samenwerking
Omroep Gelderland, Nederlands Openluchtmuseum, Erfgoed Gelderland en Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen werken intensief met elkaar samen om de Gelderse geschiedenis tot leven te brengen. Niet alleen voor de inwoners van Gelderland, maar ook voor de toerist die hier op vakantie is. In 2015 is er dit programma – voor 2016 zal het aantal activiteiten nog eens worden vergroot. Zodat steeds meer mensen kennis kunnen nemen van ‘Het Verhaal van Gelderland’. De Gelredagen en het tv-programma zijn mogelijk dankzij ondersteuning van de Provincie Gelderland.