Filmmakers in Nijmegen zijn aan de slag met de filmcompetitie ´Tussen droom en daad´. Bewoners van de ecologische strowijk in Nijmegen Noord, studenten van de HAN over de historie van De Oversteek, scholieren, kunstenaars en asielzoekers. Aanleiding voor deze filmcompetitie is het geschiedenisfestival ‘024geschiedenis ’ op 23 t/m 25 oktober. De Europese Stichting Joris Ivens, DZIGA werkplaats voor filmmakers en videokunstenaars en het Filmkenniscentrum roepen op je filmdromen om te zetten in filmdaden en deze in te leveren voor 10 oktober.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1.500 euro. De prijsuitreiking met vertoningen is op zaterdagmiddag 24 oktober in Cinemariënburg, dat voor één dag herleeft als stadsbioscoop. Met de bekende dichtregel ‘want tussen droom en daad / staan wetten in den weg / en praktische bezwaren’ weten Nijmegenaren wel raad. Zij laten zich niet afschrikken door regels of obstakels en gaan zelf praktisch aan de slag als het gaat om ondernemerschap (startups), innovatie, projecten over duurzaamheid, ecologische woningen, sociale projecten in stad en buurt, hulp aan vluchtelingen, de derde wereld, andere vormen van zorg en onderwijs, een ruileconomie, de eigen stadshistorie, veilighei

‘Nergens bepaalt de zorg voor het hiernamaals zozeer het straatbeeld als hier’, schreef Godfried Bomans over het vooroorlogse Nijmegen. Decennia later lopen veel Nijmegenaren met hun hoofden in de wolken en proberen hun idealen in het hier en nu metterdaad te realiseren. De filmcompetitie ‘Droom & daad’ is bedoeld voor professionals en amateurs die deze dromen en daden filmisch willen vastleggen, of het nu in reportagevorm, in documentaire of fictie is. En die via film hun dromen en daden willen delen met anderen. Opgeven kan via info@ivens.nl, de inleverdatum is 10 oktober.

Tien jaar geleden organiseerden de Ivens Stichting en DZIGA de Stadsfilmwedstrijd in het kader van 2000 jaar stad. Het werd een doorslaand succes met meer dan 100 inzendingen. Enkele van deze stadsfilms van toen zullen weer worden vertoond. Tevens is dan de première te zien van Titaantjes in Nijmegen, een film over avant-garde kunstenaars rond 1900 in Nijmegen. De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en vindt elk jaar plaats in oktober.

Media, culturele, historische, literaire en toeristische instellingen slaan deze maand de handen ineen om geschiedenis in de schijnwerpers te zetten. In Nijmegen zijn de vele activiteiten geconcentreerd in de ‘024geschiedenis’ tijdens het weekend van vrijdagavond 23 oktober tot en met zondag 25 oktober.