Evenement 1: Middeleeuwse Markt, klooster Graefenthal
Datum: 19 – 20 September 2015
Het is weer zover… de tijdmachine houdt stil in het jaar 1474… De Bourgondiërs trekken op richting Neuss en onderweg belegeren ze het rijke klooster Graefenthal in Goch-Asperden. Kunnen de verdedigers de nonnen en het klooster redden…? We nodigen iedereen uit, groot en klein, jong en oud, om naar dit bijzondere middeleeuwse evenement te komen. Hier beleven de bezoekers de late middeleeuwen met zijn vele facetten, waaronder het authentieke legerkamp met re-enactors uit allerlei verschillende landen.

Naast de vele activiteiten gedurende de dag, zoals uitleg over de vechtkunst met diverse middeleeuwse wapens, is een van de hoogtepunten de veldslag. De troepen treffen elkaar op het grote veld. Een bittere strijd om de winst van het klooster volgt, waarbij het afvuren van (echte!) kanonnen niet geschuwd zal worden. Wie gaat er winnen…?

Klooster_Graefenthal_Middeleeuws feest
Talrijke attracties laten u de tijd vergeten: het middeleeuwse leven en de gewoontes van de soldaten, ambachtslieden en ander volk worden zo authentiek mogelijk uitgebeeld. Het klaarmaken van de wapenuitrusting, boogschieten, handwerken, en nog veel meer kunt u met eigen ogen zien en beleven. In het veelzijdige kindergedeelte zijn diverse middeleeuwse spelen zelf uit te proberen door de kinderen. Ook een “kiddy battle”, waarbij de kinderen de echte ridders te lijf gaan, ontbreekt niet. De bezoeker kan zich helemaal onderdompelen in lang vervlogen tijden. Muzikanten, narren en goochelaars, op de markt met vele uitzonderlijke handelaren uit vele landen kunt u uw ogen en smaakpapillen de kost geven. Warme mede-honingwijn, vlees van de middeleeuwse barbecue of huisgemaakte Graefenthaler dadeltaart… Het zal een imponerend weekend worden.

Openingstijden
19 September 2015: 11.00 – 22.00 uur
20 September 2015: 10.00 – 19.00 uur

Entree
Volwassenen: € 7,-
Kinderen, studenten en senioren: € 3,-
Middeleeuws gekleed: € 2,- korting
Familiekaart (2 volwassenen en 3 kinderen): €20,-

Evenement 2 De Ridders van Gelre bezoeken Klooster Graefenthal!
Op maandagavond 21 september 2015 om 18.20 is Klooster Graefenthal uitgebreid te zien in het programma ‘Ridders van Gelre’ van Omroep Gelderland (www.omroepgelderland.nl).

Zestien weken lang gaan de ‘ridders’ Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de mooiste historische verhalen waar iedere Gelderlander trots op mag zijn. Eén van de belangrijkste en mooiste plekken van dit oude ‘Gelre’ is Klooster Graefenthal, immers hier zijn 150 jaar lang defamilieleden van de familie Van Gelre begraven. Het hooggraf van Graaf Otto II van Gelre uit 1271 is nog steeds elke dag te bewonderen op ons schitterende kloosterterrein.

Graaf Otto II is zeer belangrijk voor de geschiedenis van Gelre, hij gaf 27 steden stadsrecht, was goed bevriend met de Roomse Keizer, de Paus en de bisschoppen, voegde de stad Nijmegen toe aan zijn territorium en bestuurde zijn rijk op een zeer intelligente wijze. En last but not least: hij stichtte Klooster Graefenthal, liet daar zijn vrouwen begraven en zorgde ervoor dat dit Vallis Comitis (Het dal der graven) het mausoleum van zijn familie werd. Dit alles is te zien in de uitzending van 21 september 2015.
Kloster Graefenthal

Op zaterdag 26 september zal Klooster Graefenthal de hele dag in het teken van de Gelderse geschiedenis staan. U bent van harte welkom van 10.00 tot 17.00 om te genieten van ‘de mooiste plek van Gelre’. Wij bieden u gratis rondleidingen in het Nederlands aan zodat u nog meer te weten komt over het Klooster en haar connecties met de graven en hertogen van Gelre. U kunt genieten van onze catering, waaronder de koffie en theespecialiteiten in het kloostercafé, onze huisgemaakte ‘Graefenthaler’dadeltaart, warme honing-mede en natuurlijk onze middeleeuwse barbecue. Voor de kinderen is er een speciaal programma, waardoor ook zij meer leren over de ridders in de middeleeuwen.

Deze dag wordt mede georganiseerd door:
– Omroep Gelderland: ‘Ridder van Gelre’ René Arendsen zal van 10.00 tot 13.00 aanwezig zijn om het live-radioprogramma hier op te nemen. www.gld.nl/riddersvangelre;
– Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen: zij verzorgen de gehele PR rondom de Ridders van Gelre, waaronder de website www.spannendegeschiedenis.nl;
– Gelders Erfgoed: zij hebben de sprekers uitgenodigd die deze dag op Klooster Graefenthal lezingen geven over de geschiedenis van Gelre.

De entree van deze dag is gratis.

Evenement 3 The Metallicas komen naar Klooster Graefenthal!
Metallica behoeft geen introductie. De band speelt al decennia lang stadion na stadion plat met de allerbeste metal van de planeet. The Metallicas brengen een tribute aan deze legendarische metalband. Hard, intens, en met passie! Na reeds vele concerten door heel Nederland gegeven te hebben, heeft Klooster Graefenthal nu de eer deze tributeband een podium te bieden om hun Metallica-impressie ten gehore te brengen.

150926_the_metallicas_kloster_graefenthal
Een kaartje kost €10,- in de voorverkoop. Kaartjes zijn te bestellen via www.kloster-graefenthal.de/metallicas
Entree vanaf 20.00 uur
Adres: KLOOSTER GRAEFENTHAL
Maasstraße 48-50 47574 Goch-Asperden