Op dinsdag 22 september 2015 organiseren N.E.C. Doelbewust, Special Heroes, Uniek Sporten en Sportservice Nijmegen voor de derde keer de Special Day @ N.E.C. Deze sport- en speldag is speciaal voor kinderen en jongeren met een beperking. De kinderen maken kennis met het sportaanbod in Nijmegen en worden extra gemotiveerd om te gaan sporten.

 “Deze kinderen hebben een indicatie, bijvoorbeeld gedragsproblematiek, slechthorend, langdurig ziek geweest, autistisch of een lichamelijke beperking. Vandaag hopen wij deze kids zó enthousiast te maken voor een sport dat ze zich aansluiten bij een sportvereniging”, aldus combinatiefunctionaris Erik Groenen.

Aanwezige scholen

Verschillende verenigingen met speciaal sportaanbod verzorgen tijdens de Special Day @ N.E.C. gastlessen om te laten zien dat er voldoende sportmogelijkheden zijn voor kinderen met een beperking. In de ochtend  (10.00 – 12.00 uur) komen 175 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Nijmegen en omgeving. De Maartenschool, Roelant- Berk en Beukschool, Martinus van Beek school, Talita Koemi en Tarcisius zijn dit jaar aanwezig. In de middag (12.30 – 14.30 uur) komen ook 175 kinderen uit het eerste en tweede jaar van het voortgezet speciaal onderwijs op bezoek. De deelnemende scholen zijn Kentalis de Marwindt, Kristallis, Talita Koemi, Tarcisius en Werkenrode. Studenten van HAN opleiding Sport- en Bewegingseducatie (SBE) begeleiden de diverse onderdelen.

Programma
Entertainer Bennie Solo opent de Special Day @N.E.C. om 10.00 uur met een spetterende warming up waarna de kinderen op sportcomplex De Eendracht onder andere gaan judoën, dansen, hockeyen, korfballen of deelnemen aan een voetbalbaltoernooi. Om 12.30 uur start het programma voor de leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs.
Alle kinderen krijgen aan het einde van de dag een goodiebag mee naar huis met daarin onder andere informatie over de wijze waarop zij zich kunnen aanmelden bij de sportvereniging die zij het leukst vinden.

Kick-off seizoen Speciaal Voetbal
De Special Day @ N.E.C. is niet alleen een fantastische dag voor 375 kinderen, maar vormt ook de kick-off van een nieuw seizoen Speciaal Voetbal. Sinds september 2014  is een lokale Speciaal Voetbalcompetitie van start gegaan, waardoor kinderen met een beperking in hun eigen omgeving wedstrijden kunnen spelen en daardoor écht meedoen in de voetbalsport. De vier maatschappelijke organisaties N.E.C. Doelbewust, Special Heroes, Sportservice Nijmegen en Uniek Sporten zetten zich onder andere gedurende het seizoen in om verenigingen te ondersteunen in het werven en behouden van leden. Ook bieden zij de sportaanbieders deskundigheidsbevordering: coaches worden getraind om hun teams zo goed mogelijk te begeleiden.