‘Wij vinden een kind van tien met een depressie abnormaal, maar een vrouw met baard tijdens het Europees songfestival normaal. Wie beslist over normaal en abnormaal?’

De DSM zou uitkomst moeten bieden, maar volgens psychiater en filosoof Damiaan Denys (afgelopen zondag nog te gast bij Zomergasten) kan met de DSM iedereen gediagnosticeerd worden met een bepaalde aandoening. Zo zijn we allemaal even normaal of juist abnormaal.

Denys geeft een lezing over de maatschappelijke ongelijkheid die voortkomt uit onze waardering van abnormaliteiten en normaliteiten. Wat betekent het om normaal te zijn en waarom waarderen wij normaal boven abnormaal?

Damiaan Denys is hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en afdelingshoofd Psychiatrie aan het AMC. Daarnaast is hij filosoof: twee zielen in één borst. Als psychiater is hij gespecialiseerd in het bestrijden van overdreven angstgevoelens. Als filosoof weet hij dat angst hoort bij het bestaan en verwondert hij zich juist over onze wanhopige poging die onder controle te houden.

Femke Takes is ethicus en docent Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit en gespreksleider van deze avond.

Donderdag 3 september 2015 | 19.30 – 21.30 uur |
Collegezalencomplex Radboud Universiteit.
Deze lezing is onderdeel van de Radboud Reflects Kick-Off-Weken en daarom gratis. Schrijf je wel even in: www.ru.nl/rr/denys

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.