D66 is blij dat ook andere fracties in de gemeenteraad snel actie willen voor een betere Molenpoort. Dat zegt Rob Jetten, fractievoorzitter van de oppositieleider in Nijmegen: ‘Dit voorjaar hebben we samen met de VVD onze nek uitgestoken. Samen met inwoners hebben we plannen gemaakt voor een betere binnenstad. Met heldere keuzes die onze binnenstad toekomstbestendig maken.’ Eén van die plannen is een radicale vernieuwing van de omgeving Molenpoort. ‘Wij zien kansen voor dit gebied als een kleinschalig en intiem woon- en winkelgebied. We zijn blij dat ook andere partijen nu in de actiestand zitten.’

Steun uit de stad en de politiek

In navolging van D66 en de VVD, zien ook de SP en GroenLinks het winkelcentrum verder afglijden. Zij uiten hun zorgen in De Gelderlander. Jetten: ‘Het is goed dat andere partijen ook voelen dat het tijd is voor actie en dat ons plan voor een toekomstbestendige binnenstad gehoor vindt. We wisten al dat veel Nijmegenaren onze plannen zagen zitten voor een compacte binnenstad met meer plek voor groen, minder voor auto’s, zonder bussen door de Burchtstraat en met een grondige vernieuwing van het Molenpoortgebied. We zijn blij dat dat enthousiasme er ook is in het stadhuis.’

Geen halfslachtige plannetjes

Jetten vindt dat het nu tijd is voor actie, maar ziet ook risico’s. ‘Dat we nu allemaal de urgentie zien is één, maar het is hoog tijd dat het college echt in actie komt. Het gevaar is dat we straks weer worden opgezadeld met halfslachtige plannetjes. Voor de Molenpoort is het te laat voor makkelijke oplossingen. We moeten daar scherpe keuzes maken voor een winkelgebied van de éénentwintigste eeuw.’