De politie heeft samen met natuurbeheerders in de natuur rond Groesbeek, Heumen en Beuningen gecontroleerd. Vooral in de weekenden bezoeken veel recreanten zoals mountainbikers, ruiters en hondenbezitters de natuurgebieden. Niet iedereen blijft op de officiële paden en honden lopen soms los. Daardoor wordt de natuur vernield en de flora en fauna in de kwetsbare natuurgebieden verstoord.

Niet alleen terreinbeheerders, ook recreanten irriteren zich hier aan. De controle is er daarom op gericht om overtredingen terug te dringen en de overtreders bewust te maken van de gevolgen van hun handelen. Voor de verschillende gebieden gelden verschillende gedragsregels. Deze regels zijn op borden aangegeven in de bossen en op parkeerplaatsen.

Er werd op zondagochtend 13 september opgetreden tegen diverse mensen die hun hond niet aan de lijn hadden of mountainbikers die buiten de officiële paden reden. Ook werd iemand betrapt op illegaal vissen en iemand die grond uit zijn voortuin in het bos dumpte.