Vanaf maandag 31 augustus is LUX weer langer geopend!
De zomervakantie is maandag 31 augustus voorbij en dat betekent dat we weer vanaf 12.00 uur films gaan vertonen. Op zondag beginnen we al om 10.30 uur en bieden we een extra FilmOntbijt om 9.30 uur, naast het vertrouwde FilmOntbijt van 11.00 uur.
De kassa is natuurlijk ook langer geopend:
Kassa LUX Mariënburg vanaf maandag 31 augustus
Maandag t/m zaterdag: 11.30 – 22.15 uur

Zondag: 09.30 – 22.15 uur
Kassa LUX Oranjesingel vanaf maandag 31 augustus

Dagelijks: 11.30 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling
Café LUX blijft dagelijks vanaf 9.00 uur geopend.
AGENDA
v.a. DO 27/08/15 Filmpremière Victoria – Sebastian Schipper
v.a. DO 27/08/15 Filmpremière X+Y – Morgan Matthews
v.a. DO 27/08/15 Filmpremière Love (3D) – Gaspar Noé
v.a. DO 27/08/15 Filmpremière Stoedjent – Darezhan Omirbayev
v.a. DO 27/08/15 Filmpremière Een dag in ‘t jaar – Margot Schaap
ZA 29/08/15 Special Gebroeders van Limburg Festival – Gratis vertoning De brief voor de koning
ZO 30/08/15 Special FilmOntbijt
DI 01/09/15 Special Sneak Preview
WO 02/09/15 Special Gay & Lesbian Summer Film Festival –
Over the Rainbow
WO 02/09/15 Special Gay & Lesbian Summer Film Festival –
Xenia

Vanaf donderdag 27 augustus
Filmpremière
Victoria – Sebastian Schipper

De Spaanse Victoria (nieuwkomer Laia Costa) is in Berlijn, waar ze vier jongens buiten een club ontmoet. In eerste instantie lijkt het niets meer dan een willekeurige ontmoeting, maar al snel blijkt dat Sonne (nieuwkomer Frederick Lau) en zijn vrienden zwaar in de problemen zitten. Victoria gaat nietsvermoedend mee in hun avontuur dat al snel in een nachtmerrie verandert. Ze wordt betrokken bij een bankoverval. Terwijl de zon opkomt moet ze na een lange nacht een onwerkelijke beslissing nemen: wordt het alles of niets?

150827 Première Victoria

Victoria is een adrenaline pompende race tegen de klok door de straten van het bruisende Berlijn. De film is een bijzonder cinematografisch spektakel dat in één take is opgenomen, 135 minuten lang. Regisseur Sebastian Schipper werkte zonder script, alleen met notities van locaties, scenes en belangrijke gebeurtenissen. De dialogen werden geïmproviseerd. Schipper heeft voor zijn film letterlijk zijn definitie van Berlijn gebruikt: ‘Right here, right now’. Victoria werd geselecteerd voor de competitie van het International Film Festival in Berlijn 2015.

LUX Mariënburg, regulier tarief
Vanaf donderdag 27 augustus
Filmpremière
X+Y – Morgan Matthews

De licht autistische tiener Nathan (Asa Butterfield, The Boy in the Striped Pyjamas) is getuige van een auto-ongeluk waarbij zijn vader om het leven komt. Na deze traumatische ervaring trekt hij zich terug in zijn eigen wereldje. Andere mensen houdt hij op afstand, zelfs zijn moeder Julie (Sally Hawkins, Blue Jasmine). Met liefde en genegenheid weet hij zich geen raad, het enige dat hij begrijpt is wiskunde. Zijn leraar, Mr. Humphreys (Rafe Spall, Life of Pi) ontdekt Nathans talent voor cijfers en bezorgt hem een plek in de Britse ploeg voor de Internationale Wiskunde Olympiade. Het leven van Nathan lijkt hierdoor voorgoed te veranderen. Maar bij de training in Taiwan ontmoet hij de aantrekkelijke Zhang Mei, en komt hij voor nieuwe uitdagingen te staan.

150827 Première X+Y

X + Y is het speelfilmdebuut van BAFTA Award-winnaar Morgan Matthews (voor zijn documentaire Beautiful Young Minds, 2007). Het is een hartverwarmend drama over een eerste liefde en de bijzondere relatie tussen een wiskundegenie en zijn leraar.

LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Vanaf donderdag 27 augustus
Filmpremière
Love (3D) – Gaspar Noé

Het is nieuwjaarsdag, vroeg in de ochtend als de telefoon gaat. Murphy (nieuwkomer Karl Glusman) ontwaakt naast zijn jonge vrouw en kindje van twee. Hij luistert naar zijn voicemail. De moeder van zijn ex-vriendin Electra (nieuwkomer Aomi Muyock) is doodongerust en wil weten of hij iets van haar dochter vernomen heeft. Electra is al een tijd vermist en ze vreest dat er iets met haar is gebeurd. In de loop van de regenachtige dag haalt Murphy herinneringen op aan de beste liefdesaffaire van zijn leven; zijn twee jaar met Electra. Een brandende passie vol beloftes, spelletjes, excessen en fouten.
Love is een opwindend seksueel liefdesdrama van regisseur Gaspar Noé (Enter the Void, Irréversible) De film overstijgt goed en kwaad, gaat over genetisch verlangen, een ander bewustzijn en het spel van macht. Love ging in première tijdens het Filmfestival van Cannes in 2015. Te zien in 3D.

LUX Mariënburg, regulier tarief, let op: 3D toeslag € 1,00

 

Vanaf donderdag 27 augustus
Filmpremière
Stoedjent – Darezhan Omirbayev
De jonge filosofiestudent Ali ziet hoe post-Sovjet Kazachstan een maatschappij in verval is. Overal ziet hij lelijkheid en armoede. Zelf woont Ali in een armoedige kelder die hij huurt van een oude dame. Geld om te eten heeft hij nauwelijks. Hij vraagt zich af of een geweldsdaad morele duidelijkheid kan bieden. Een gedachte die versterkt wordt door zijn professor op de universiteit, die zonder enige vorm van gêne het sociaal-darwinisme gebruikt als verklaring voor de Kazachstaanse maatschappij; ‘survival of the fittest’. Dit knoopt hij in zijn oren en bij wijze van ‘experiment’ vermoordt Ali de eigenaar van een klein winkeltje. Hij neemt ook de inhoud van de kassa mee, geld dat hij geeft aan de familie van een aan lager wal geraakte dichter. De ontmoeting met zijn mooie, dove dochter Saniya verandert echter Ali’s leven.

Deze zesde film van de Kazachstaanse regisseur Darezhan Omirbayev is een min of meer getrouwe bewerking van Dostojevski’s wereldberoemde roman ‘Misdaad en straf’. Een verhaal over de psychologie van het kwaad aan de hand van het morele verval en de inkeer van student Rodion Romanovich Raskolnikov.

LUX Mariënburg, regulier tarief, € 2,00 korting op vertoon van een geldige bibliotheekpas

 

Vanaf donderdag 27 augustus
Filmpremière
Een dag in ’t jaar – Margot Schaap
Het is Oud & Nieuw en er wordt gefeest op de derde verdieping van een appartement in Amsterdam West. Onder de feestvierders zijn Misha, Seb en Yvonne. Drie twintigers verbonden door één verlies: bijna een jaar geleden overleed Twan, Misha’s broer, Seb’s jeugdvriend, Yvonne’s eerste liefde.
Na middernacht beginnen de drie te lopen. Zonder te weten waar ze naar op weg zijn, dwalen ze door de straten, parken en langs bars van Amsterdam. Hoe verder ze afwijken van hun natuurlijke omgeving, hoe meer hun besef van tijd verandert: terwijl zij hun tocht als slechts 24 uur ervaren, gaat er in feite een heel jaar voorbij. Hoe kunnen zij verder met hun leven?

150827 Première Een dag in 't jaar

Regisseuse Margot Schaap wilde voor haar speelfilmdebuut Een dag in ’t jaar geen strakke planning en productie voorbereiden. Gedurende een jaar filmde ze één keer per maand en begonnen de opnames telkens twee uur later, op het tijdstip waar de vorige sessie was geëindigd. Zo konden de personages en het verhaal zich gedurende het jaar geleidelijk ontwikkelen. Een dag in ’t jaar ging afgelopen winter in première tijdens het International Film Festival Rotterdam.

LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Zaterdag 29 augustus
Special
Gebroeders van Limburg Festival – Gratis vertoning De brief voor de koning
Ieder jaar, in het laatste weekend van augustus, verandert Nijmegen in een middeleeuwse stad tijdens het Gebroeders van Limburg Festival. Op zaterdag 29 en zondag 30 augustus kom je bij LUX in de middeleeuwse sferen met de film De brief voor de Koning. Op beide dagen van het festival vindt een gratis vertoning plaats van deze avontuurlijke familiefilm naar het bekende boek van Tonke Dracht.
De 16-jarige schildknaap Tiuri zet zijn toekomst als ridder op het spel wanneer een stervende ridder hem een opdracht geeft. Hij moet een uiterst geheime brief voor de Koning van Unauwen bezorgen. Zijn avontuurlijke tocht leidt hem door bergen, bossen en dalen, waar het gevaar altijd op de loer ligt. De brief mag beslist niet in verkeerde handen vallen.
LUX Mariënburg, 14.00 uur, gratis entree kaarten zijn af te halen bij de kassa

 

Woensdag 2 september
Special
Gay & Lesbian Summer Film Festival – Over the Rainbow
Zoals ieder jaar komt het succesvolle Gay & Lesbian Summer Film Festival naar LUX. Woensdag 2 september sluiten we het festival af met de films Over the Rainbow en Xenia.
Over the Rainbow gaat over de 68-jarige Leny die uit de kast komt. Sindsdien is ze, met volle overgave, volledig het lesbische leven ingedoken om de verloren tijd in te halen. Leny is een inspiratie voor velen, en al wordt ze er niet jonger op, ze is vastbesloten om het beste van haar resterende jaren te maken.

LUX Mariënburg, 19.30 uur, regulier tarief

 

Woensdag 2 september
Special
Gay & Lesbian Summer Film Festival – Xenia
Zoals ieder jaar komt het succesvolle Gay & Lesbian Summer Film Festival naar LUX. Woensdag 2 september sluiten we het festival af met de films Over the Rainbow en Xenia.

Xenia is een moderne Griekse Odyssee, waarin twee jongens op zoek gaan naar hun vader en de waarheid. Betoverend, eigenzinnig, humoristisch.
De flamboyante 16-jarige Danny staat onverwachts voor de deur van zijn 18-jarige broer Odysseus. Na de dood van hun moeder zijn ze plotseling alleen. Daarnaast wonen ze als Albanezen illegaal in Griekenland. Maar hun Griekse vader moet toch ergens te vinden zijn? We volgen de twee op hun zoektocht langs vrienden, vijanden en vergeten diva’s, door donkere bossen, op zoek naar zichzelf en de betekenis van gastvrijheid.

LUX Mariënburg, 21.30 uur, regulier tarief

 

Openingstijden Kassa LUX Mariënburg
t/m ZO 30/08/15
MA t/m VR: 14.00 – 22.15 uur
ZA: 13.00 – 22.15 uur
ZO: 11.00 – 22.15 uur

Vanaf maandag 31 augustus 2015:
MA t/m ZA: 11.30 – 22.15 uur
ZO: 09.30 – 22.15 uur
Tel. 024 38 16 859

Openingstijden Kassa LUX Oranjesingel
t/m ZO 30/08/15
MA t/m ZA: 14.00 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling
ZO: 11.30 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling

Vanaf maandag 31 augustus 2015:
Dagelijks: 11.30 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling
Tel. 024 38 16 859

Openingstijden Café LUX
ZO t/m DO: 09.00 – 01.00 uur
VR & ZA: 09.00 – 02.00 uur
De keuken is dagelijks geopend van 09.00 – 12.00 (ontbijt), 09.00 – 16.00 uur (lunch) en vanaf 17.30 uur (diner)