Vanaf donderdag 20 augustus
Filmpremière Irrational Man – Woody Allen

Filmpremière Im Keller – Ulrich Seidl

Filmpremière Réalité – Quentin Dupieux

Filmpremière Eisenstein in Guanajuato – Peter Greenaway

Special FilmOntbijt

Special Sneak Preview

Special Gay & Lesbian Summer Film Festival – Open Up to Me

Vanaf woensdag 26 augustus
Special Gay & Lesbian Summer Film Festival – The Summer of Sangaile

Vanaf donderdag 20 augustus
Filmpremière
Irrational Man – Woody Allen

In Irrational Man, de nieuwe zomerse tragikomedie van Woody Allen, verkeert filosofie professor Abe Lucas (Joaquin Phoenix, Inherent Vice) in een existentiële crisis. Hij probeert zijn leven nieuwe input te geven door een vriendschappelijke relatie te sluiten met één van zijn studentes, Jill (Emma Stone, Birdman). Zij valt onmiddellijk als een blok voor de charismatische filosoof met al zijn diepe gedachtes en overpeinzingen. En alhoewel deze vleierij in de eerste instantie de vlam lijkt te zijn die Abe weer doet ontwaken uit zijn ingedutte bestaan, blijkt al snel dat hij nog iets anders zoekt om het ultieme doel in zijn leven na te jagen.

Woody Allen heeft zich altijd bezig gehouden met filosofie en de ‘grote vragen’ die hierbij gesteld worden. Zo ook in Irrational Man, waarin Abe meer filosofie heeft gelezen dan goed voor hem is. Anders dan de visueel romantische stijl in films als Midnight in Paris en Magic in the Moonlight koos Woody Allen met Irrational Man voor een meer realistische weergave. Dit is ook de tweede samenwerking tussen de regisseur en Emma Stone die ook een hoofdrol vertolkte in Magic in the Moonlight.

LUX Mariënburg, regulier tarief
Vanaf donderdag 20 augustus
Filmpremière
Im Keller – Ulrich Seidl

De gerenommeerde regisseur Ulrich Seidl is na zijn Paradies-triologie terug met een nieuwe film in documentaire vorm. Het resultaat is Im Keller, een griezelig-grappige documentaire waarin een zorgvuldig gestileerd portret wordt getoond van een aantal Oostenrijkers en hun kelder. Daar geven zij zich over aan hun meest persoonlijke en opmerkelijke hobby’s. Ieder geeft een eigen invulling aan de ruimte: de ene test de akoestiek van zijn holle kelder test met schietschijven, een andere man heeft zijn kelder volstaan met nazi-memorabilia. Een jonge vrouw heeft haar baan in de supermarkt verruild voor die van prostituee en een echtpaar voert in hun kelder een meesteres-slaaf relatie uit.
Seidl goot dit portret in een uitermate ongemakkelijke intieme vorm, waarbij het aan de kijker is om te bepalen hoeveel de regisseur heeft geënsceneerd en gemanipuleerd in deze menselijke tableaus.

Voor Im Keller werkte Seidl voor het eerst samen met cameraman Martin Gschlacht, bekend van zijn camerawerk met de Oostenrijkse Jessica Hausner. In zorgvuldig gefilmde sombere interieurs delen de geïnterviewden openhartig hun grootste angsten en verlangens. Seidl zei zelf: ‘De kelder staat symbool voor het Oostenrijkse onderbewustzijn. Het is een plaats van duisternis, een van plaats van angst, een plaats van menselijke afgronden.’

LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Vanaf donderdag 20 augustus
Filmpremière
Eisenstein in Guanajuato – Peter Greenaway
Na zijn succes in de Sovjet-Unie en teleurstellingen in Hollywood, reist de grote Sovjet regisseur Sergei Eisenstein (Elmer Bäck, Finse tv-serie The Spiral) naar Mexico om een film te maken. Tijdens de opnames van ¡Que viva México! raakt Eisenstein, onder invloed van de Mexicaanse cultuur, geïntrigeerd door de dood en herontdekt hij zijn seksualiteit door een affaire aan te gaan met zijn aantrekkelijke gids. Deze ervaringen transformeren de excentrieke Eisenstein van een conceptueel filmmaker tot een kunstenaar die gefascineerd is door de menselijke geest.
Eisenstein in Guanajuato verkent de geest van een creatief genie die gedurende tien dagen vol passie in Mexico zijn begeertes en angst voor de liefde, seks en dood onder ogen ziet. Een periode die een grote stempel heeft gedrukt op de carrière van een van de grootste meesters van de cinema.
In 1959 kwam Greenaway voor het eerst in aanraking met het werk van Eisenstein. Sindsdien heeft hij alles van de Sjovet filmmaker bekeken en gelezen. De reizen van Eisenstein zijn goed gedocumenteerd waardoor deze bijzondere film van regisseur Peter Greenaway veel quotes van hem bevat, vertaald uit het Russisch.

LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Vanaf donderdag 20 augustus
Filmpremière
Réalité – Quentin Dupieux
Jason (Alain Chabat, L’écume des jours), een onverstoorbare kalme cameraman, droomt ervan zijn eerste horrorfilm te maken. De rijke producer Bob Marshall is bereid zijn project te financieren. Op één voorwaarde: Jason krijgt 48 uur de tijd om de beste schreeuw uit de filmgeschiedenis te vinden.
Réalité toont een wereld waarin everzwijnen VHS-banden opeten, waar kookprogramma’s worden gepresenteerd door met eczeem overdekte mannen in muizenkostuums en waar een aankomend regisseur ontdekt dat de conceptuele trash-artfilm die hij wil maken, allang voor lege zalen draait.

Regisseur Quentin Dupieux, bekend als Mr. Ozio en van de film Rubber (2010) is terug met een nieuwe, surrealistische komedie. Réalité is een absurde, strak vormgegeven film die de kijker in de war weet te brengen.

LUX Mariënburg, regulier tarief

 

Woensdag 26 augustus
Special
Gay & Lesbian Summer Film Festival – The Summer of Sangaile

De 17-jarige Sangaile is gefascineerd door stuntvliegtuigen. Door haar hoogtevrees heeft ze echter nog nooit een cockpit durven betreden. Op een luchtvaart-show, vlakbij de villa van haar ouders, ontmoet ze Auste. Auste is een meisje uit de buurt dat, anders dan Sangaile, vol van het leven geniet. Als de twee verliefd worden vertrouwt Sangaile Auste haar meest intieme geheim toe.
Deze vertoning is onderdeel van het Gay & Lesbian Summer Film Festival. Tot en met 2 september worden bij LUX de mooiste internationale gay en lesbian films vertoond.
LUX Mariënburg, 19.30 uur, regulier tarief

 

Woensdag 26 augustus
Special
Gay & Lesbian Summer Film Festival – Open Up to Me

Maarit is een mooie, intelligente en sexy vrouw die in een eerder leven een man was. Door haar keuze is ze vervreemd geraakt van haar dochter. Ze heeft afscheid moeten nemen van haar vorige leven en werkt nu als schoonmaakster. Maar Maarit is vastbesloten de relatie met haar dochter weer op te bouwen en om nieuw geluk te vinden.
Als ze Sami ontmoet – voetbaltrainer, leraar en huisvader – raakt ze verliefd en heeft ze eindelijk het gevoel dat ze weer ergens thuishoort. De gevoelens zijn wederzijds maar al gauw wordt haar relatie met Sami beproefd en wordt ook hij geconfronteerd met zijn eigen vooroordelen. Maarit kiest zelfbewust voor haar eigen geluk en neemt een drastisch besluit.

Deze vertoning is onderdeel van het Gay & Lesbian Summer Film Festival. Tot en met 2 september worden bij LUX de mooiste internationale gay en lesbian films vertoond.
LUX Mariënburg, 21.30 uur, regulier tarief
Openingstijden Kassa LUX Mariënburg
MA t/m VR: 14.00 – 22.15 uur
ZA: 13.00 – 22.15 uur
ZO: 11.00 – 22.15 uur
Tel. 024 3816859

Openingstijden Kassa LUX Oranjesingel
MA t/m ZA: 14.00 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling
ZO: 11.30 uur tot een kwartier na aanvang laatste voorstelling
Tel. 024 3816859

Openingstijden Café LUX
ZO t/m DO: 09.00 – 01.00 uur
VR & ZA: 09.00 – 02.00 uur
De keuken is dagelijks geopend van 09.00 – 12.00 (ontbijt), 09.00 – 16.00 uur (lunch) en vanaf 17.30 uur (diner)