Op woensdag 26 augustus was het actiecomité “Red de Zorg Nijmegen” op de jaarlijkse Openingsmarkt van de Hoge school Arnhem Nijmegen (HAN). De markt wordt georganiseerd voor nieuwe studenten. Wat opviel was dat veel studenten verbazend goed op de hoogte waren van de gevolgen van de bezuinigingen in de Zorg. Het comité was er om op te roepen voor de demonstratie Red de Zorg op 12 september. Studenten van de HAN hadden er wel oren naar om naar Amsterdam te gaan om mee te demonstreren.

Actief
Het Nijmeegse actie comité is zeer actief: “Eerder waren we te vinden op de Nijmeegse Vierdaagse en de openingsmarkt van de RU. Aankomende week staan we nog op het Gebroeders van Limburg Festival, is er nog een discussie avond in Wychen in de Woezik op 1 september, zijn we bij de Airborne in Oosterbeek en bij het Dijklopen in Beneden-Leeuwen. Het actiecomité is een van de 46 actiecomités die door het hele land oproepen om op zaterdag 12 september naar het Damrak in Amsterdam te komen om te demonstreren tegen de huidige bezuinigingen in de zorg.

“De thuiszorg, dagbesteding en begeleiding van mensen met een handicap staan door overheveling naar de gemeente erg onder druk doordat er tot 40% minder geld beschikbaar voor is”, stelt het comité. “Tienduizenden mensen in het land verliezen hun recht op zorg en zijn er al 63.000 banen in de zorg wegbezuinigd.”

IMG_5016
Veel steun
De FNV en CNV zijn op 1 mei een volkspetitie gestart die in zes weken tijd door meer dan 730.000 mensen is ondertekend. De Staatssecretaris heeft daarna toegezegd met de vakbonden in gesprek te gaan over de eisen uit de petitie. “Maar we stoppen pas als de zorg gered is. Daarom starten we de voorbereidingen voor de grote Red de Zorg demonstratie. De bezuinigingen zijn namelijk ook enorm voelbaar in Alkmaar.” zegt het comité.

De Volkspetitie nog niet getekend? Of wil je gebruik maken van het gratis vervoer naar de demonstratie in Amsterdam? Ga naar onze site www.fnvvoorzorg.nl .